Pagina's

donderdag 21 september 2017

Emile-Auguste Chartier vooral bekend als Alain (1868 - 1951) schreef Spinoza (1900)


Alair was een enigszins aparte Franse filosoof wiens naam je nog steeds af en toe. tegenkomt, wanneer aforismen van hem geciteerd worden. En bepaalde boeken van hem worden nog steeds herdrukt. Hij heette Emile Auguste Chartier, maar ging onder het pseudoniem Alain vanaf 1906 dagelijks stukjes schrijven onder de titel "Propos" in de Depeche de Rouen. Er zijn wel 5000 van die stukjes geteld, waaruit later weer boekjes werden samengesteld.-En het is onder die bij een breed publiek bekende naam dat zijn werk wordt uitgegeven.
Ik had-al eens een-blog n.a.v. zijn aforistische tekst « Penser le mal, c'est penser mal ». [Het  kwaad denken is slecht denken]. Die tekst komt uit zijn eerste publicatie.
Zijn eerste publicatie was een boekje dat in 1900 verscheen: Spinoza. Hij had al eerder,  in 1891, een tekst geproduceerd: La théorie de la connaissance des Stoïciens, maar die werd pas in 1964 -gepubliceerd.
Dat boekje over Spinoza werd in 1946 opnieuw gepubliceerd door Gallimard en is sindsdien vaker herdrukt. Het is deze tekst (althans de Gallimard-editie van 1949) die als PDF op internet is te vinden en daar wil ik in dit blog op wijzen. Tot mijn verbazing wordt in deze digitale uitgave alleen maar meegedeeld dat het de uitgave uit 1946, resp. 1949  brengt, maar nergens dat de tekst oorspronkelijk in 1900 werd gepubliceerd.
Ik volsta verder met nog twee van zijn aforismen:
Il suffit de se croire esclave pour l’être en effet. [Uit: Quatre-vingt-un chapitres).[Het is genoeg om te geloven een slaaf te zijn om het ook te zijn].
"Penser, c'est dire non." (Uit: Propos sur les pouvoir). [Denken is nee zeggen].
Er is genoeg over hem op internet te vinden. Een aardig overzicht van zijn denken en levensadviezen is te vinden op deze psychologie-site; samengevat in de kopjes: Geluk: een beslissing - De wil: een roer - Verbeelding: een kracht - Twijfel: een instrument van de waarheid - Lezen: een school van vrijheid. Hierin schemert Spinoza door, maar daaruit en uit de teksten zelf krijg ik sterk de indruk dat hij zich eerder door de stoïci en Descartes heeft laten inspireren. Hij werd zelf geen Spinozist, lijkt me.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten