Pagina's

vrijdag 30 maart 2018

Vergelijkende studie Spinoza en Sartre eens anders aangepakt - #spinoza


Vorig jaar verscheen deze studie
Gaye Çankaya Eksen, Spinoza et Sartre. De la politique des singularités à l’éthique de générosité. Paris: Classiques garnier, 2017

Uit de uitgeversomschrijving: de hoofdopzet van Spinoza et Sartre. De la politique des singularités à l’éthique de générosité, is een ander soort vergelijkende filosofische studie - een die afstand neemt van de klassieke lezingen van Spinoza en Sartre, die i.h.a. resulteren in een eenvoudige tegenstelling van een metafysica van noodzaak enerzijds en een existentiële vrije wil anderzijds. Het deterministische systeem van Spinoza en het existentialisme van Sartre berusten op opvattingen over zijn en vrijheid die onverenigbaar lijken, zodat ook hun visies op ethiek en politiek onvergelijkbaar zouden lijken. Dit werk probeert het risico van een dergelijk vooroordeel van vergelijkend filosofisch onderzoek te overwinnen: door in het middelpunt van het onderzoek de analyse van een veelvoorkomende problematiek te plaatsen, waardoor het mogelijk wordt de ethisch-politieke gedachten dichter bij elkaar te brengen. Bij Spinoza en Sartre wordt nagegaan hoe zij het probleem van de oprichting en instandhouding van een vrije samenleving benaderen. Zij blijken beide hun analyse in een anti-contractualistisch kader te plaatsen.
 
Het recentste nummer van het online magazine Philonsorbonne #12 brengt een deel van een tekst uit dat boek:

Gaye ÇANKAYA EKSEN, « Spinoza et Sartre : une composition dynamique des singularités », Philonsorbonne, 12 | 2018, pp. 175-186. PDF aldaar in z’n geheel te lezen. Zie ook academia.edu.



Voorbeelden van ’t type vergelijking waar dit boek zich tegen afzet, zijn te vinden op dit blog. Bijvoorbeeld:
Blog van 10-03-2015: Marjorie Grene (1910 – 2009) bundelde Spinoza (en maakte een vergelijking tussen Sartre en Spinoza
Blog van 30-08-2012: Spinoza en Sartre waren het eens over de dood
Blog van 27-08-2012: Jean-Paul Sartre (1905 – 1980) wilde tegelijk Spinoza én Stendhal zijn?

 

2 opmerkingen: