Pagina's

dinsdag 15 oktober 2019

Op komst van Tinneke Beeckman, schrijfster over #Spinoza: Machiavelli's lef.

Tinneke Beeckman, Machiavelli's lef. Levensfilosofie voor de vrije mens. Amsterdam: Boom uitgevers, nov. 2019 - 240 blz.
Boom schrijft: Tinneke Beeckman schreef in 2012 het succesvolle Door Spinoza’s lens, waarin ze de hedendaagse wereld vanuit Spinoza’s denken belichtte. In haar nieuwe boek toont ze nu hoe Niccolò Machiavelli een gids voor de lezer kan zijn. Machiavelli’s werk biedt tal van ideeën om crises het hoofd te bieden. Hij leert hoe noodzaak het beste in mensen naar boven brengt, wat politieke deugdzaamheid betekent, en hoe het lot snel kan keren. Bovenal getuigt zijn denken van een aanstekelijk lef. Een lef om radicaal nieuwe ideeën te lanceren; om vrijuit over en tegen machthebbers te spreken; en om zonder fatalisme voor vrijheid te strijden. Machiavelli adviseerde machthebbers, maar hij was ook een republikeinse liefhebber van de vrijheid, met een groot hart voor zijn geboortestad Florence. Zijn werk belicht dus beide perspectieven: dat van machthebbers en dat van het volk. Beeckman bespreekt Machiavelli’s veelzijdige werk helder en nauwkeurig. En ze koppelt zijn ideeën aan een scherpe visie op de hedendaagse politiek.

Niccolò Machiavelli (1469-1527) was een Italiaanse diplomaat, politiek filosoof, militair strateeg, historicus, dichter, toneelschrijver en humanist gevestigd in Florence tijdens de Italiaanse renaissance. Hij geldt als de grondlegger van de moderne politieke wetenschappen. Hij was secretaris van de Tweede Kanselarij van de Florentijnse Republiek van 1498 tot 1512, toen de Medici hun macht respectievelijk al verloren hadden maar deze later zouden herwinnen. Hij schreef zijn bekendste, maar niet voor publicatie bedoelde werk De vorst in de periode 1513-1515 en wilde daarmee bereiken opnieuw een hoge verantwoordelijke positie te bekleden in het Florence van opnieuw de Medici, wat uiteindelijk niet lukte. [Wikipedia]

"Machiavelli heeft de reputatie een cynische machtsdenker te zijn. Dat dankt hij aan het kleine boekje “Il Principe”. Maar in zijn “Discorsi” zoekt de Florentijn naar de grondslagen van de vrije republiek. Hiertoe neemt hij het oude Rome, zoals beschreven door Livius en andere klassieke geschiedschrijvers, als inspiratiebron." Aldus het Centre Erasme, waar Tinneke Beeckman begin 2019 een winterschool over Machiavelli verzorgde.

1 opmerking: