Pagina's

dinsdag 30 oktober 2018

Michael Pflaum’s Spinoza und Rosenberg heeft niets van doen met Yalom’s #Spinoza Problem


Wie misschien denkt, zoals ik aanvankelijk, dat de Rosenberg van het volgende boek de Alfred Rosenberg is over wie Irvin Yalom zijn boek schreef, heeft het mis. Het gaat hier om Marshall Rosenberg en diens therapie van nonviolent communication. Gisteren verscheen

Michael Pflaum, Spinoza und Rosenberg. Die gewaltfreie Kommunikation - eine spinozistische Ethik und weitere essayistische Streifzüge. Books on Demand, 29.10.2018.
Het is een associatie die bij de auteur niet is opgekomen, dus daar zegt hij in zijn Vorwort niets over (hoewel hij Yaloms boek wel noemt). In zijn “Vorwort und Hinführung zur Grundthese” schrijft hij ook: “Wer die Literatur zur gewaltfreien Kommunikation überblickt, erkennt schnell, dass es eigentlich nur Praxisbücher gibt. Es gibt keine philosophische oder theologische oder psychologische oder soziologische Metareflexion über die gewaltfreie Kommunikation.” Hij heeft kennelijk niet gehoord van de Theorie des kommunikativen Handelns, waarin de Duitse filosoof en socioloog Jürgen Habermas een pleidooi voert voor en voorwaarden ontwikkelt van Herrschaftsfreie Kommunikation. Bij “gewaltfreie Kommunikation” die Pflaum voor ogen staat, gaat het kennelijk om een eigen tak binnen de wereld van de therapieën en handelingspraxis [cf. wikipedia].
Enfin, de theoloog en pastor Michael Pflaum wil het ethische aspect van de handelingspraktijken van gewaltfreie Kommunikation onderzoeken en deze vergelijken met de Ethica van Spinoza.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten