Pagina's

vrijdag 11 oktober 2019

Thierry Baudet begon in september een reeks documentaires over "De Gouden Eeuwen van Nederland" met daarin uiteraard #Spinoza

Vanmiddag had ik bezoek van Howard Spoelstra van de Spinoza Kring Limburg, die me dit vertelde.




5 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Namens Adèle (gecorrigeerd)
    “Over Van den Enden: "In 1671 , Van dan Ende, living in France, was drawn into a revolutionary project for founding a republic in which all men would be equal. The discontent in Normandy was then severe. The wars of Louis XIV had drained his subjects' resources, and a new sales tax was meeting with bitter resistance. The makers of the proposed revolt, led by the Chevalier de Rohan, planned to convoke the Estates-General after overthrowing Louis XIV. To achieve their aim, they were prepared to accept the intervention of Spanish forces. The whole project came to naught. Its betrayed leaders, Van dan Ende among them, were executed in 1674. Van dan Ende was the philosophic theoretician of this subversive movement." Lewis Samuel Feuer. Boston 1958 pp 19-20. Wel wat meer dus dan dat hij geëxecuteerd zou zijn vanwege zijn ondersteuning van critici van Louis XIV. Van den Enden is niet opgehangen, zoals het plaatje suggereert, maar onthoofd. Dat was een gunst van Louis XIV, omdat onthoofding als doodstraf voorbehouden was aan de adel. Ook de afbeelding van Vondel bij de citaten van Van den Enden is niet correct.”


    Adèle Meijer

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Beste Adèle,
    Kun je ook je bron geven waar je vandaan hebt dat Van den Enden door "een gunst" van Louis XIV niet werd opgehangen, maar ook onthoofd als was hij van adel?
    Overal kom je zijn onthoofding tegen.

    Jan van Meininger en Guido van Suchtelen hebben het in lIEVER MET WERCKEN, ALS MET WOORDEN. DE LEVENSREIS VAN DOCTOR FRANCISCUS VAN DEN ENDEN (1980) op p. 120 over de onthoofding van de adelijken, waarna Van den Enden werd opgehangen.

    Frank Mertens laat het in het midden en heeft het in z'n chronologische tabel over:
    "1674, November 27: Franciscus van den Enden, together with his accomplices, is executed in front of the Bastille, Paris."
    http://users.telenet.be/fvde/index.htm?Bio1


    Ik noem hier enige sites (nu schrijft men vaak eenvoudig van elkaar over), waarin het steeds over ophanging gaat:
    https://nl.wikipedia.org/wiki/Franciscus_van_den_Enden
    https://www.amsterdamsespinozakring.nl/archief/24-franciscus-van-den-enden-1602-1674
    https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-den-eijnde/I90470692.php
    https://www.groene.nl/artikel/van-den-ende
    http://www.despinoza.nl/spinoza/artikelen/de_leermeester.shtml
    https://www.wikiwand.com/nl/Louis_de_Rohan
    https://www.dbnl.org/tekst/laan005lett01_01/laan005lett01_01_2068.php
    https://www.dbnl.org/tekst/aa__001biog06_01/aa__001biog06_01_0294.php
    https://www.dbnl.org/tekst/molh003nieu06_01/molh003nieu06_01_0733.php

    Wat jij hier brengt, ben ik nog nooit ergens tegengekomen. Je kunt dus Thierry Baudet niet kwalijk nemen dat hij het ook zo brengt.
    Nogmaals: graag dus je bron!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Stan, hier een berichtje via mij



    Op 16 oktober had ik willen reageren op Stans laatste reactie op zijn blog (van 11 oktober) over Baudets filmje over Van den Ende. Helaas lukt het me nog steeds niet om een reactie te plaatsen, ik weet niet waarom: google account klopt, alles is geupdate en anomiem reageren lukt ook niet.



    Ed, zou jij misschien namens mij onderstaande reactie willen plaatsen?







    Ook na enig speurwerk ben ik er niet in geslaagd de onthoofding ipv ophanging van Van den Enden terug te vinden. K.O. Meinsma citeert met bronvermelding zelfs de beul die weigerde hem te onthoofden, en hem doorstuurde om gehangen te worden . (Spinoza en zijn Kring. P.414) Mocht ik de onthoofding nog terug vinden, dan is het inderdaad maar de vraag waar die informatie op gebaseerd zou zijn.



    Wel heb ik bij K.O.Meinsma op pag.333 teruggevonden dat hij ten tijde van het huwelijk van Clara Van den Enden met Theodoor Kerckering in 1671 benoemd was tot raadsheer en lijfarts van Lodewijk XIV. Hem wachtte echter niet de goedbezoldigde aanstelling die hem was voorgespiegeld, waarop hij genoodzaakt was opnieuw een school op te richten. Deze stond weldra als excellent bekend. Op de pp 413-414 kunnen we vernemen dat de plannen voor de machtsovername al ver waren uitgewerkt en dat Van den Enden daarvoor persoonlijk naar Brussel gereisd was om met de landvoogd van de Spaanse Nederlanden afspraken te maken en de sommen gelds vast te stellen die daarvoor moesten worden betaald. Volgens Margaret Gullan-Whur; Within Reason, a life of Spinoza, kan er nauwelijks twijfel bestaan over de daadwerkelijke betrokkenheid van Van den Enden, en werden de beraadslagingen van de belangrijkste samenzweerders in het huis van Van den Enden zelf gehouden, naar getuigenis van De Cause de Nazelle, die een betalende gast was van Van den Ende en diens eerste biograaf. P. 267



    Enfin, die onthoofding heb ik niet terug kunnen vinden, maar wel is duidelijk dat Van den Enden veel meer deed dan ‘critici van Lodewijk XIV ondersteunen’, zoals Baudet beweert, en dat integendeel de opvattingen van Van den Enden voor de Franse koning geen beletsel waren hem tot zijn raadsheer en lijfarts te benoemen. Van den Enden stierf dus niet vanwege de onderdrukking van de vrije meningsuiting, maar wegens hoogverraad. (Reactie van 16 oktober)











    Groetjes,



    Adèle








    BeantwoordenVerwijderen