donderdag 8 juni 2017

Opnieuw beginnen

Dit blog is de voortzetting van http://spinoza.blogse.nl/
de provider van Blogse stopt er plotseling mee - liet weten:
Beste bezoeker/gebruiker, Blogse.nl zal per 1 juli 2017 ophouden te bestaan. De grote hoeveelheden spam en de verantwoordelijkheden en tijd die het meebrengt om een platform als Blogse.nl te laten draaien kunnen niet meer worden opgebracht. Helaas, maar waar. Tot 1 juli 2017 heb je dus nog de tijd om je weblog over te zetten naar een andere provider

Deze Spinoza-blogger zag dit vier jaar geleden al aankomen en gaat nu dus verder bij dit al lang geleden voorbereide blog bij Blogspot.nl

Zie hierna hoe Spinoza.blogse.nl tóch bewaard en bereikbaar blijft:Lees hier over hoe de blogs die gedurende bijna tien jaar werden geschreven bereikbaar blijven.

[1] spinoza.blogse.nl wordt bewaard bij de Koninklijke Bibliotheek!
Peter de Bode, Collectiespecialist Webarchief KB, schreef me onlangs het volgende:
"De eerstvolgende archivering van uw website zou plaatsvinden op 27 juli. De archivering heb ik vandaag verricht. Sinds juli 2013 hebben wij vijf complete versies van uw weblog in ons webarchief.
Het webarchief is raadpleegbaar in onze leeszalen voor jaarpashouders. Helaas staat wetgeving ons nog niet toe om het webarchief breder beschikbaar te stellen."

[2] Google
Deze internet-zoekmachine geeft bij zoekacties naar onderwerpen die iets met Spinoza van doen hebben, zeer vaak als hit een link naar een blog van spinoza.blogse.nl. Als die domeinnaam er straks niet meer is en aanklikken dus geen zin heeft, is het mogelijk in het cache-geheugen te kijken. Ik denk dat Google dit nog geruime tijd bewaart.
Ook kunt u deze aangeboden link dan eventueel ingeven op Internet Archive (zie volgende punt)

[3] Internet Archive
Zie de WayBack Machine Internet Archive op https://web.archive.org/
Je kunt daar zien op welke data delen van spinoza.blogse.nl zijn gedownload. Je kunt daar een link/url van het blog dat je zoekt ingeven en met een beetje geluk die pagina dan voorgezet krijgen.
https://web.archive.org/web/*/http://spinoza.blogse.nl/
geeft te lezen:
Saved 59 times between November 3, 2007 and June 6, 2017.
Summary of spinoza.blogse.nl


[4] Maar de mooiste en handigste bewaarvorm is wel de volgende:
Leon Kuunders, die zelf vele jaren een blog over Spinoza had, http://despinoza.nl/ en mijn blog als zijn opvolger zag, maakte op mjn verzoek een backup van spinoza.blogse.nl en plaatste het resultaat op zijn site als
                        http://blog.despinoza.nl/
Gaat dat zien, gaat dat zien. Zie hoe het blog en de reacties op internet beschikbaar blijven in de vorm die het had.
Bij dezen zeer bedankt Leon; hier hebben we veel aan. 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten