vrijdag 12 april 2019

De kritische profeet Jeremia had wel iets van #Spinoza



Jeremia was een fel criticus van de politiek-religieuze verhoudingen in het koninkrijk Juda, die uiteindelijk leidden tot de val van Jeruzalem in 587 v.Chr. Hoor hier tussen de delen van “Musica super Threnos Jeremiae Prophete” door, zijn tweede klaagzang over Jeruzalem,  gedeclameerd door Johanna van der Heyden.  
Een aantal jaren had de Belgische klassieke zender Klara het programma Visioenen, waarin religieuze muziek volgens het kerkelijk liturgisch jaar werd gebracht. Ik heb daar vaak met genoegen naar geluisterd en er vaak opnamen van gemaakt die ik op CD zette. Zo nam ik op 6 april 2003 het programma op dat gewijd was aan de 5e zondag van de veertigdagentijd (net als de afgelopen zondag dat was).
 

Daarin werden onder meer de drie delen gebracht van Musica super Threnos Jeremiae Prophete van Tiburtio Massaino (ca.1550 - ca.1609), gebracht van de CD: Lamentations from the Renaissance, die het Huelgas Ensemble o.l.v. Paul van Nevel in maart 1999 had uitgebracht (de opnamen waren van 1997). Het bijzondere was dat elk deeltje vooraf werd gegaan door een deel van de tweede klaagzang van Jeremias, gedeclameerd door Johanna van der Heyden (in dat programma, niet op de CD).

Dit beschouw ik als een heel bijzondere opname die m.i. heel goed thuishoort in dit Spinoza-blog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten