donderdag 9 mei 2019

Joop van Egmond (1943 - 2018), Rijnsburgse kunstenaar, maakte in 1980 een ets/aquatint van #Spinoza


“Joop van Egmond (Rijnsburg, 1943-Londen, 2018) was een Nederlandse kunstenaar. Hij staat ook bekend onder de kunstenaarsnaam 'MOND'.” Dit stond ooit op de vorige maand verwijderde pagina op Wikipedia.
Op Google-cache is de oude pagina nog te lezen – daarop ook de reden waarom Wikipedia het nodig vond de pagina terug te nemen.

Uit het Leidsch Dagblad van 26 sept. 2018: “De Rijnsburgse kunstenaar Joop van Egmond is vanochtend op 74-jarige leeftijd overleden. Ernstig hersenletsel dat hij vorige week donderdag opliep nadat hij geschept werd door een busje tijdens een fietstocht van Harwich naar Londen, is hem fataal geworden.
De bekende Rijnsburger is veel geprezen om zijn praalwagenontwerpen voor de bloemencorso’s en de Leidse 3 oktober optochten, die hij jarenlang voor zijn rekening heeft genomen. Ook ontwierp hij standbeelden, maakte hij illustraties voor boeken en schilderde hij. Daarnaast was hij zijn leven lang brandweerman.”

Spinoza
Ets/aquatint
Exemplaar 8/10
Gesigneerd met 'Joop van Egmond'
1980
“Joop van Egmond (MOND) had een levenslange fascinatie voor deze filosoof en las zijn werk regelmatig.” Aldus is te lezen bij deze ets, waarvan exemplaar 8/10 te koop staat bij Mond Kunstverkoop.

De Ver. Het Spinozahuis, die in het bezit kwam van exemplaar 1/10, biedt daarvan een prentbriefkaart te koop aan. NB. alleen nog via de museumwinkel, niet meer via de website.

In het Katwijks Museum loopt momenteel tot 1 juni 2019 een overzichtstentoonstelling van het werk van Joop van Egmond. Morgenavond, 10 mei om 19.30 uur, zal taaltrainer Alex van Egmond een lezing geven over Vincent van Gogh als inspiratiebron voor zijn vader Joop van Egmond, ook bekend als MOND.” [Cf. www.mondart.nl/blog]

Zo hangt de ets van Joop van Egmond in het Spinozamuseum
 

1 opmerking:

  1. Hola desde Patagonia Argentina. Leí la biografía de Joop y dibuje a Baruch recreando su bellisima aguatinta con pasteles tiza.

    BeantwoordenVerwijderen