dinsdag 5 november 2019

Binnenkort in Amsterdam: Theatercafé #Spinoza

Haarlemmerplein 11, 1013 HP Amsterdam

In met menu "Over Spinoza" is te lezen:
"We weten ook niet of hij [Spinoza] in zijn korte leven ooit naar een theatervoorstelling of een concert is geweest. Hij heeft er in ieder geval weinig woorden aan vuilgemaakt. We weten wel dat hij een pleitbezorger was van de fantasie."
Waar men dat laatste vandaan heeft mag Joost weten. De auteur van die tekst is er ook niet mee bekend dat er zeer grote aanwijzingen zijn dat Spinoza heeft meegespeeld met een of meer Latijnse toneelstukken die Franciscus van den Enden liet opvoeren in de Schouwburg. Ook is er kennelijk geen bekendheid met wat Spinoza schreef in 4/45s [dat is: in het Scholium bij de 45e stelling in 4e Deel van de Ethica]:
"Het voegt dus een wijs man de dingen te gebruiken en er zooveel mogelijk van te genieten, (niet tot overzadiging toe, want dat is geen genieten meer). Het voegt, zeg ik, een wijs man, zich matiglijk met aangename spijs en drank te verkwikken en te laven, evenals met geuren en lieflijkheid van groenend kruid, met fraaie kleedij, muziek, kampspelen, tooneelvoorstellingen en dergelijke zaken, waarvan een ieder gebruik kan maken zonder een ander te schaden." [vertaling Nico van Suchtelen] 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten