maandag 7 mei 2018

Grapje van filosofieprofessor #spinoza

Stephen R. C. Hicks, Professor of Philosophy at Rockford University, Illinois, USA, bracht deze foto bij de tweet: "In the Netherlands, a holy trinity of philosophers: Spinoza, Descartes, and Heineken."

 

De reactie van de heer J.J.T. Eissink op 21 mei 2018, waarin hij informatie geeft over het volgende boek dat mij onbekend was, is aanleiding ervoor dat ik de eerste pagina opneem van een hoofdstuk uit
H.W. Blom, H.A. Krop en M.R. Wielema (Red.), Deventer denkers: de geschiedenis van het wijsgerig onderwijs te Deventer. Uitgeverij Verloren, 1993

Daarachter en hier de link naar books.google dat een groot deel van dat artikel laat lezen, n.l. de eerste 4, 149 – 152, en de laatste 3 pagina’s, 164 - 166, met de paragraaf “Fysico-theologie: de kritiek op Spinoza.”

Prachtig hoe dit n.a.v. bovenstaande foto hier bij elkaar komt. Met dank aan de heer Eissink.

2 opmerkingen:

  1. M.J. van den Hoven en H.A. Krop schreven voor "Deventer denkers. De geschiedenis van het wijsgerig onderwijs te Deventer" (Hilversum, Verloren, 1993) het hoofdstuk over en getiteld 'Nicolaas en Diderik Heineken'. Afkomstig uit Bremen, gingen beide broers studeren te Harderwijk (ook een Hanze-stad). Nicolaas werd hoogleraar in de wijsbegeerte te Deventer, Diderik werd driemaal niet benoemd en hij werd predikant. De nazaten van Diderik kochten de latere brouwerij te Amsterdam.

    Freddy Heineken wist dit - ik weet niet of hij de uitgave "Deventer denkers" mede heeft bekostigd, maar getuige een begeleidend schrijven in mijn tweedehands exemplaar liet hij het boek wel cadeau geven. Er is dus, als in alle goed grappen, wel enig verband met de waarheid in de opmerking van Hicks.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank, heer Eissink, voor deze interessante informatie. Ik heb n.a.v. uw reactie de eerste bladzijde van het betreffende hoofdstuk aan het blog toegevoegd.

    BeantwoordenVerwijderen