vrijdag 18 mei 2018

Links pakt Spinoza weer terug - #spinoza


Op 20 november 2017 had ik het blog « “Moord op Spinoza” – hoe Sid Lukkassen namens conservatief rechts Spinoza kaapt. » Het was de titel van zijn crowd funding. Daarna moesten nog enige blogs komen n.a.v. de aankondiging en later verschijning van het boek Moord op Spinoza van Cliteur en Pinto, waaraan ook Lukkassen had meegeschreven.
In de Volkskrant verschijnt een Manifest Vrij Links dat gisteren al op de website stond, waarin Spinoza prominent wordt opgevoerd om het gedachtegoed dat ze voorstaan te onderbouwen.

 

Uiteraard verschijnen er dan meteen commentaren, zoals deze tweet van Krapuul en van Alptekin en van Niels Roode die verwees naar een plaatje van Stefan Paas dat ik hier naar binnen haal - en er is vanzelfsprekend meteen een #vrijlinks:

Ik ben het er wel mee eens dat ze Spinoza er beter buiten hadden kunnen laten - het maakt een op zich prima manifest niet sterker.  

4 opmerkingen:

 1. Om 13:53 uur plaatste Marcel Hulspas een vrij uitvoerig en nogal streng commentaar op Sargasso.nl

  http://sargasso.nl/de-arrogantie-van-vrij-links/

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tsja, Marcel. Als je dan schrijft dat je niet begrijpt wat de "voorkeursbehandeling van grote godsdiensten" betekent, dan is dat strenge commentaar een beetje doorgeslagen naar 'ik heb een andere slappe mening'.
  Dat daargelaten eens met je, Stan. Spinoza is niet nodig om het failliet van de dode linkse kerk aan te tonen. Dat kunnen ze zelf al best goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Henk Strating die op 25 mei 2018 op OpinieZ al een vrij uitvoerig commentaar had: "Manifest Vrij Links is ophef niet waard. Geen oplossingen voor economie, migratie en Europa,"

  https://opiniez.com/2018/05/25/manifest-vrij-links-is-ophef-niet-waard/henkstratingprive/

  kwam gisteren in datzelfde in OpinieZ, waarin hij een van de vele columnisten of opiniemakers is, met: "Spinoza’s gedachtengoed is allesbehalve Vrij Links."

  https://opiniez.com/2018/05/31/spinozas-gedachtengoed-is-allesbehalve-vrij-links/henkstratingprive/

  De man van de Nederlandse arbeidsvoorwaarden, acht zich ineens ook nogal thuis in Spinoza.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb in mijn commentaar op het manifest het ergerniswekkende geleur met Spinoza maar buiten beschouwing gelaten: De linkse stroming is de weg kwijt
  Was ook bij de tenenkrommend slechte "discussie" in Balie (zie @Chrisiserbij)

  BeantwoordenVerwijderen