zaterdag 20 oktober 2018

Ecce Spinoza in piëta-sculptuur op expositie in Museum De Fundatie - #Spinoza

 

Piëta-sculptuur van Yuri Honing op de expositie Goldbrun van Yuri Honing & Mariecke van der Linden in Museum De Fundatie in Zwolle – onder ‘t motto ‘Homo homini lupus’. [still uit video van RTV Oost]

“Deze sculptuur wordt in de begeleidende flyer bij de tentoonstelling omschreven als ‘een manshoge piëta, met Spinoza als Maria en het onthoofde lichaam van Marie-Antoinette als Jezus’.” Zo is te lezen op het blog van Els van Swol die 14 oktober 2018 schrijft over de expositie en het vooral heeft over de schildering “Spinoza mirrored in the Eyes of God,” hoog op een muur, van Mariecke van der Linden, en ook haar “The Curse of Spinoza,” maar jammer genoeg zonder er een fotootje bij te leveren, zodat iemand als ik, die niet naar het museum kan, er ook een idee van kan krijgen.
Toevoeging 22 oktober 2018 n.a.v. verder zoeken na reactie van Els van Swol.

Op de website van kunstenares Mariecke van der Linden is het schilderij "Spinoza mirrored in the Eyes of God" duidelijker te zien.
 
Els van Swol schrijft over "die intrigerende schildering. Je ziet Spinoza op de rug. Zijn lange haar valt over zijn zwarte kleding. Hij staat in een ijzig landschap, dat ook elders opduikt. Op de rug – zag Mozes God niet op de rug? Zodat – zegt de joodse uitleg – hij niet verteerd werd door het licht dat van Zijn gelaat straalt én opdat Hij hem kan volgen. Hier zijn de rollen omgekeerd. God (en de museumbezoeker) ziet Spinoza die van Hem wegloopt. Zijn gezicht is onzichtbaar."

Mariecke van der Linden's "The Curse of Spinoza" heb ik hiernaast uitgesneden uit de foto van Peter Tijhuis die Els van Swol op haar website plaatste.  Ik citeer haar ook hier: "Ook in een andere schildering, The Curse of Spinoza, kijkt de filosoof van de beschouwer weg. Hij heeft ‘the hat of shame’ op, zoals het in de flyer wordt genoemd, ‘used during the Spanish Inquisitio of Jews, for whom his father fled’. De hoed straalt enerzijds licht uit en doet anderzijds meer denken aan het hoofddeksel van Inquisiteur I (1964) van Chadwick, die te zien is in de zaal tegenover de expositie van Honing/Van der Linden."

En hier nog een afbeelding uit "The Goldbrun Paintings, a selection. Photographed by Peter Tijhuis" op haar website.

Mariecke van der Linden, "The Curse of Spinoza"

 

5 opmerkingen:

 1. Beste Stan, je hebt helemaal gelijk, alleen was er geen rechtenvrije foto van dat specifieke werk beschikbaar. Ik heb er nu een zaaloverzicht bij geplaatst waarop drie van de genoemde werken staan afgebeeld (zie onderschrift). Als je op de foto van Peter Nijhuis klikt, komt hij groot op het scherm. Els

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank, Els, mooie reactie.
  Mooie grote foto van Peter Nijhuis heb je ontdekt.
  Deze foto die je aan je blog toevoegde, toont veel. Alleen "Spinoza mirrored in the Eyes of God" is nog niet echt duidelijk te zien, maar misschien maakt iemand daar nog eens een afbeelding van.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nog een correctie,
  Ik zie in de naam van het fotobestand op je website, dat het een foto van Peter Tijhuis betreft.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb met m'n neus gekeken, Stan - kreeg hem onder die naam aangeleverd, maar extensie van de foto gaf wel (al) de goede naam. Heb het inmiddels verbeterd. Dank voor je reactie. Els

   Verwijderen
 4. Ik heb afbeeldingen en informatie aan het blog toegevoegd.
  Naast de al genoemde Piëta met Spinoza, ook Mariecke van der Linden's "The Curse of Spinoza" en "Spinoza mirrored in the Eyes of God."

  BeantwoordenVerwijderen