woensdag 24 oktober 2018

Vasilij Vasil'evič Sokolov (1919 - 2017) getuigenis over de Spinoza-kunde van deze Russische filosoof #Spinoza [6]


Vasilij Vasil'evič Sokolov,
still uit de 1e video opgenomen door M.S. Naydenkina
voor de Stichting Mondelinge Geschiedenis.
Voor ik deze reeks blogs straks afrond, lijkt het me wel aardig nog de volgende getuigenis over Sokolov binnen te halen.

Voor het boek van André Tosel, Pierre-François Moreau & Jean Salem (Dir.), Spinoza au XIXe siècle. [Actes des journées d’études organisées à la Sorbonne (9 et 16 mars, 23 et 30 novembre 1997)]. Éditions de la Sorbonne, 2008 [openedition boek] schreef

Vladimir Ivanovič Metlov het hoofdstuk, ‘Spinoza dans la philosophie russe,” p. 377-386 [openedition hoofdstuk]

Daaruit neem ik in vertaling het gedeelte dat over Sokolov gaat.


Het boek dat, naar mijn mening, het onderzoek naar Spinoza in de USSR heeft samengevat, is het boek van de professor van de Moskouse Lomonosov-universiteit, V. V. Sokolov, Filosofie van Spinoza en de tegenwoordige tijd (1964). Hier vinden we op de eerst plaats een goed afgewogen oplossing voor de kwestie van de bronnen van Spinoza's filosofie: terwijl hij hulde brengt aan de socio-historische wortels van Spinoza's conceptie, geeft de auteur tegelijkertijd een goed ontwikkelde weergave van de bronnen van Spinoza's denken. Het boek geeft ook een overzicht van de ontwikkeling van het pantheïsme en zijn verschillende vormen; het behandelt vragen die nog steeds worden besproken over de inhoud, betekenis en het lot van de filosofie van Spinoza. Aan de minutieuze analyse van de prehistorie van de doctrine van de denker is de analyse toegevoegd van de inhoud van de receptie van Spinoza's filosofie in de Russische filosofische traditie en in het bijzonder in de Sovjet-traditie. In zekere zin kan worden gezegd dat het werk van V. V. Sokolov de vervulling is van een hele periode in de geschiedenis van de ontwikkeling van het Spinoza-onderzoek in ons land; het is de dialectische synthese die zo noodzakelijk was met het oog op de extreme posities die in die tijd werden ingenomen als de belangrijkste benadering van de studie van het spinozisme. Bovendien ontving het boek van Sokolov een zeer positieve waardering op de pagina's van Soviets Studies van J. Bochenski in 1965.
Het populairdere V. V. Sokolov, Spinoza. Moscow, 1973,
waarnaar V.I. Metlov hier verwijst,
wordt nog steeds uitgegeven, zoals deze bij
Knizhnyy dom "LIBROKOM" in 2009


In het begin van de jaren zeventig schreef professor V. V. Sokolov nog een boek over Spinoza in de reeks De Denkers van het Verleden, waarin, in de vorm van popularisering, dezelfde ideeën als in zijn vorige werk werden gepresenteerd. We kunnen geen belangrijke werken over Spinoza citeren die na die van Sokolov zijn verschenen. Het boek van I. A. Konicov, Het Materialisme van Spinoza (Moskou, 1971), neemt de fouten op zich die eigen zijn aan de positie van de Deborinisten, die Spinoza zien als een onberispelijke materialist. De biografie van Spinoza gepubliceerd in een beroemde serie, Het leven van illustere mannen, bevat geen theoretische ontdekking.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten