dinsdag 9 juli 2019

Karel D’huyvetters, God is groter. Het testament van #Spinoza.


In de periode dat ik ziek was in juni ontving ik een recensie-exemplaar van dit boekje van

 
Karel D’huyvetters, God is groter. Het testament van Spinoza. Werchter: Uitgeverij Coriarius, 2019, isbn 9789082602197, 36 blz.

Als uitgever schrijft Karel: “De filosoof Baruch of Benedictus de Spinoza (1632-1677) heeft ons geen ander testament nagelaten dan zijn filosofische geschriften, waarvan het grootste gedeelte pas na zijn dood gepubliceerd werd door zijn vrienden. Karel D’huyvetters vertaalde eerder de belangrijkste werken van Spinoza en voorzag ze van een uitvoerige toelichting. Op basis van die grondige vertrouwdheid met het gedachtegoed van deze uitzonderlijk radicale profane denker heeft hij nu een ‘testament’ van Spinoza geschreven, waarin hij zich inleeft in het laatste levensjaar van Spinoza.

​In zijn fictief testament formuleert Spinoza hier terugkijkend op zijn korte leven de diepste kerngedachten van zijn bevrijdende levenswijsheid zoals hij dat zelf tijdens zijn leven nooit gedaan heeft. Voor de lezer is het een bondige, heldere samenvatting van de hoopvolle blijde boodschap die Spinoza zijn tijdgenoten voorhield, een boodschap die na meer dan drie eeuwen niets van haar scherpe klaarheid of haar indrukwekkende overtuigingskracht verloren heeft.

Spinoza was zijn tijd ver vooruit. Zijn diep doorleefde gedachten behoren tot het onvergankelijke gemeenschappelijke erfgoed van de hele mensheid.




Karel D’huyvetters (°1946) was gedurende bijna veertig jaar als ambtenaar verbonden aan de Leuvense universiteit. Na zijn pensionering wijdde hij zich aan de studie van de filosofie van Spinoza en de verspreiding van zijn gedachtegoed. Hij richtte de website Spinoza in Vlaanderen op, en publiceerde daar talrijke eigen artikelen en vertalingen van anderen. Van hem verscheen eerder onder andere de vertaling met toelichting van Spinoza’s Staatkundige verhandeling (Wereldbibliotheek 2014, 2015²), De Brieven over God (Coriarius 2016), de Ethica (Coriarius 2017) en de Theologisch-staatkundige verhandeling (Coriarius 2018).

Verkoopprijs 'God is groter. Het testament van Spinoza': voor België € 9 verzendkosten inbegrepen, voor Nederland € 10 eveneens inclusief verzendkosten. 
Bestellen via mail bij Uitgeverij Coriarius: uitgeverij@coriarius.be, met opgave van het leveringsadres.
Betaling op bankrekeningnummer BE40 9731 6405 9063.

Hier geef ik eerst dit signalement van het boekje. In een volgend blog breng ik mijn leeservaring en recensie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten