maandag 7 oktober 2019

Leni Sonnenfeld (1907 - 2004) hoe kon ze weten dat ze #Spinoza’s huis fotografeerde?


 
Leni Sonnenfeld, de photographer of Jewish History, overleed 26 febr. 2004 op 96-jarige leeftijd zodat ze haar man Herbert Sonnenfeld (1906-1972) 32 jaar overleefde [cf.]. Beiden waren ze fotojournalisten die - beginnend in 1935 en eindigend in 1973 -foto’s maakten van joodse gemeenschappen, waarmee ze de – inmiddels verloren - joodse geschiedenis vastlegden. Een keuze daaruit werd gebracht met Eyes of Memory. Photographs from the Archives of Herbert & Leni Sonnenfeld. Text by Leni Sonnenfeld. Yale Universiy Press, 2004

Ik kom hierop vanwege het blog dat Ushi Derman gisteren bracht onder de titel: “I Miss You, Baruch: Forgiveness and Longing in the Foot Steps of Spinoza.” Een sympathiek artikel, waarin hij o.a. deze foto had opgenomen die Leni Sonnenfeld maakte met het bijschrift:

 Spinoza’s house in Amsterdam, Holland
(Photo: Leni Sonnenfeld. Oster visual documentation center at Beit Hatfutsot, Sonnenfeld collection). De foto komt van
hier.

Maar hoe kon Leni Sonnenfeld weten dat ze het huis waar Spinoza woonde fotografeerde? De foto die de achterkant liet zien van een huis met puntdak, was niet van 't Opregte Tappeyt Huis, waarvan lang werd gemeend dat het Spinoza’s huis was, waarvan A.M. Vaz Dias in De Vrijdagavond, Joodsch Weekblad, 8 mei 1931, aantoonde dat het dat niet was, maar dat Spinoza's vader het huis huurde aan de Houtgracht dat eigendom was van William Kick en dat plaats heeft moeten maken voor de Moses en Aaronkerk die tussen 1837 en 1841 is opgetrokken [cf. dit blog].


't Opregte Tappeyt Huys lag enige huizen verderop aan de Houtgracht en had geen puntdak. Dus welk huis zette zij op de foto?
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten