woensdag 18 april 2018

Het Zuidelijk Toneel brengt als derde in de reeks filosofen-monologen: Spinoza - #spinoza


Op de website van het Zuidelijk Toneel is er nog niets over te vinden, maar een week geleden verscheen deze afbeelding op Instagram en in de theaterprogrammering van de Vrienden Theaters Tilburg staat: “zaterdag 19 januari 2019: Spinoza, Het Zuidelijk Toneel (toneel) 20.30 uur.”
En op Salland Sound van 25 januari 2018 lezen we onder de kop: Frank Lammers speelt Marx:
Marx is de tweede voorstelling in de reeks filosofen-monologen van Het Zuidelijk Toneel en filosoof en theatermaker Stefaan Van Brabandt. In Nederland wordt Karl Marx vertolkt door Frank Lammers. De voorstelling gaat op 6 februari in Nederland in première en wordt op donderdag 8 februari gespeeld in Schouwburg Odeon in Zwolle.
In 2018 is het precies 200 jaar geleden dat de Duitse filosoof en econoom Karl Marx geboren werd. In de gelijknamige voorstelling kijkt Marx als een levende dode terug op zijn leven en denken. Een leven dat werd geteisterd door ziekte, armoede en conflicten, maar dat ook veel engagement en liefde kende. Na zijn dood werd Marx zowel aanbeden als vervloekt, want zijn goede intenties plaveiden ook de weg naar de hel: miljoenen mensen werden gedood in naam van de ‘marxistische bevrijding’. Marx kijkt in deze theatermonoloog met de ogen van nu terug op zijn erfenis, met een confronterend, kritisch en gloedvol pleidooi voor vrijheid en menselijke waardigheid.
Theatermaker Stefaan van Brabandt: “200 jaar na zijn geboorte heeft Marx’ denken nog steeds grote actuele relevantie. Zijn kritische analyse van mens en samenleving, van de machten en structuren die de mens ketenen, is in onze tijd van besparingen, winst- en groeidenken nog steeds aan de orde. Leven we om te werken of werken we om te leven? Wat betekent werk en kunnen we er ons als mens in ontplooien? Met dat soort vragen confronteert Marx ons vandaag de dag nog steeds.” Jaarlijks presenteren Het Zuidelijk Toneel en Stefaan van Brabandt een nieuwe filosofen-monoloog. In 2017 was dat Socrates, dit jaar is het Marx en begin 2019 is het Spinoza.
Iets om in de gaten te houden dus. U bent alvast op de hoogte.


Zie ook dit bericht van Park Theater Eindhoven dat het stuk Spinoza op woensdag 27 mrt 2019 ⋅ 20:30 in de Philipszaal gaat van deze illustratie voorziet (zonder dat de maker daar wordt vermeld).
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten