donderdag 26 april 2018

"Voor Spinoza is elke les een godsdienstles" [aldus Lazarus.nl] - #spinoza


Lazarus.nl, noemt zich "hèt online platform voor progressieve christenen,” en "zoekt nieuwe woorden en manieren om te geloven. Wij zijn (nu nog) een online magazine, een bieb, een Mensen van de Weg traject en een tour." De website ziet er behoorlijk ‘gelikt’ uit. Er zal ook een relatie met de EO zijn, gezien het logo van de EO onderaan de website.
Een van de dingen die vanuit die omgeving worden gedaan is het maken van korte kunstige video’s over allerlei thema’s die op Youtube wordt gezet [cf. hun kanaal bij Youtube].
Een jaar geleden, op 25 apr. 2017 begon de redactie een reeks korte filmpjes: Filosofen over God, immers: “De grootste denkers in onze geschiedenis konden niet om God heen.” Aflevering 1: een kennismaking met de God van Nietzsche. Dezelfde dag kwam ook Plato, “de vader van alle filosofen,” aan de beurt.
De derde video in de reeks Filosofen over God verscheen op 12 mei 2017 en ging over Baruch Spinoza: “Wij kennen Baruch Spinoza als groter denker, maar in zijn tijd vonden ze hem een enorme ketter. Hij kreeg zelfs een banvloek om zijn gedachten over God.” Ik vind het een redelijk geslaagde impressie en ontleende er de titel voor dit blog aan: "Voor Spinoza is elke les een godsdienstles." Ik haal de korte video hier naar binnen.



Op de pagina over Spinoza op de website (te vinden onder ’t menu ‘trends’, doorbladeren naar de 11e pagina) staat deze video en is er een tekst over Spinoza, waarin een paar merkwaardige dingen staan: Johan de Witt is weer zijn vriend…. en “Bekendste boek (en beste voor beginners): Ethica.”

Er kwamen video’s over Pascal, Descartes, Leibniz, Schopenhauer, Kant, Newton, Sartre en vele anderen; de recentste is van 15 mrt. 2018 en gaat over Hannah Arendt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten