maandag 26 maart 2018

Andreu Navarra schreef met ‘Hojas’ een novelle over Spinoza


“Hojas”, una novela sobre Spinoza, con su autor Andreu Navarra [cf.]

Andreu Navarra, Hojas [Bladen]. Editorial Sloper, 01-09-2017 - 136 pagina's
Een oude filosoof arriveert in Amsterdam met een koffer vol herinneringen. Omdat hij niet in staat is een minimaal coherente gedachte te construeren, wijdt hij zich aan het schrijven van een vreemd dagboek waarin hij zijn eigen mentale zelfvernietiging bevestigt. Zijn tegenstrijdigheden, zijn zwendel, zijn onbeduidendheid komen naar voren als hij zijn leven doorneemt en klassiekers uit de universele filosofie herleest: Spinoza, Leibniz of William James. Alles tussen onvoorziene gebeurtenissen die niets anders doen dan hun verwarring voeden. In deze ironische klucht onderzoekt Andreu Navarra de dagelijkse absurditeit die ons omringt en de valkuilen van het denken. [vertaling door Google Translate]
Het boek was nog maar net verschenen, toen een jury bestaande uit Begoña Méndez, Nadal Suau, Carlos Meneses, Miguel Palmer en Román Piña Valls, bijeen in Café 1916 in Palma de Mallorca, besloot Andreu Navarra met Hojas de naar dit café genoemde prijs toe te kennen, om zijn rijpheid, culturele bagage, z’n vrijheid van denken en afgemeten ambitie. De prijs werd voor de 14e keer uitgereikt [Cf.] en draagt voor 't laatst de naam van dat café dat gaat sluiten.
Vandaag laat Radio Sefarad een telefoongesprek met de schrijver horen [Cf.] Hier een bespreking.
Andreu Navarra Ordoño  (Barcelona, 1981) is doctor in de Spaanse filologie, romanschrijver/novellist en essayist. Hij publiceerde de romans Nube cuadrada [Vierkante wolk] (Isla Negra, 2012-) y El prostíbulo [Het bordeel] (Libros En Su Tinta, 2014). Als historicus publiceerde hij El espejo blanco,.Viajeros españoles en la URSS [Spaanse reizigers in de USSR] (Fórcola, 2016), El ateísmo. La aventura de pensar libremente en España [Atheïsme. Het avontuur van vrij denken in Spanje] (Cátedra, 2016), El regeneracionismo. La continuidad reformista ([Het regeneratiebeleid. De reformistische continuïteit ] Cátedra, 2015),  1914. Aliadófilos y germanófilos en la cultura española [Aliadófilos en Germanophiles in de Spaanse cultuur ] (Cátedra, 2014), El anticlericalismo. ¿Una singularidad de la cultura española? [Antiklerikalisme.  Een singulariteit van de Spaanse cultuur?] (Cátedra, 2013) y La región sospechosa. La dialéctica hispanocatalana entre 1875 y 1939 [De verdachte regio.  De Spaans-Catalaanse dialectiek tussen 1875 en 1939] (Universidad Autónoma de Barcelona, 2012).  Hij combineert onderzoek met literaire creatie en kritiek in verschillende media. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten