woensdag 15 augustus 2018

Joep Franssens’ Harmony of the Spheres op tekst van #Spinoza wordt weer uitgevoerd

Joep Franssens

Het Parnassus Ensemble & Consensus Vocalis o.l.v. dirigent Klaas Stok zullen komend seizoen de compositie Harmony of the Spheres van Joep Franssens uitvoeren: op woe 7 nov. 2018 in de Heikese Kerk in Tilburg [cf.]; op vrijdag 9 nov. 2018 in de Grote Kerk in ’s-Hertogenbosch [cf.]*; op 16 nov 2018 in de Kristalkerk in Hengelo [cf.]; op 29 maart 2019 in de Pieterskerk in Utrecht [cf.] en op zondagmiddag 7 apr 2019 in Muziekgebouw aan 't IJ Amsterdam [cf.]. Deze data vond ik, maar misschien zijn er nog wel ergens uitvoeringen van dit bijzondere stuk [op de website van het Parnassus Ensemble is hierover nog niets vermeld]

_________________
Toevoeging
*) "In de middag vindt in de Verkadefabriek een symposium plaats naar aanleiding van de uitvoering van dit bijzondere werk over 'Muziek en spiritualiteit' in samenwerking met de Universiteit van Tilburg." [Cf.]
En een bijzonder stuk is het in de categorie “Nieuwe spirituele muziek,” zoals die van Joep Franssens’ vriend Peteris Vasks, Arvo Pärt, Giya Kantsjeli en John Tavener. Het was via Peteris Vasks, een Letse componist die nieuw voor mij was en van wie ik binnenkort een blog over een muziekstuk hoop te brengen, dat ik dit ontdekte.

Harmony of the Spheres ging in 1994 als zelfstandige compositie in première. Nadien rijpte bij Franssens echter het inzicht dat het tien minuten durende werk feitelijk het eerste deel vormt van een vocaal vijfluik waaraan hij na zeven jaren de laatste hand legde. Het nieuwe vijfdelige werk werd van 2-5 sept. 2002 in de Augustuskerk in Amsterdam door het Nederlands Kamerkoor, het Tallinn Kamerorkest o.l.v. Tõnu Kaljuste voor CD opgenomen [duurt 63:30] en ging op 14 november 2002 in De Doelen in Rotterdam in première. [Sinds 21 nov. 2012 is deze uitvoering op Youtube te beluisteren].

Voor de uitvoering van het VU-Kamerkoor en het Ensemble Waterloo o.l.v. Boudewijn Jansen werd door Joep Franssens nog eens aan het werk gesleuteld en ontstond versie 2010 van het werk. Van de uitvoeringen op 13 mei en 21 juni 2011 in de Pieterskerk te Utrecht werd door Deuss Music een CD gemaakt [duur 65:47].

Beide CD’s bezit ik, maar had ik al jaren niet meer gedraaid. Ik heb ze de afgelopen dagen meermalen beluisterd. Het is heerlijke muziek die in golven over je heen komt.

De tekst is ontleend aan de Ethica van Spinoza, terwijl de titel Harmony of the Spheres Pythagoras in herinnering roept. Centraal staat de godsdefinitie, het middendeel, waaromheen in de eerste en laatste delen van het stuk andere teksten gegroepeerd zijn [zie hier; ik heb de vindplaatsen in de Ethica eraan toegevoegd].

In het achtstemmige Harmony of the Spheres zijn de stemgroepen in twee partijen verdeeld: “de tweede partij volgt de eerste in een ritmisch vrije imitatie, die de puls doet vervagen tot een continuum van traag stromende melodielijnen.” [Donemus]


Geen opmerkingen:

Een reactie posten