woensdag 8 augustus 2018

Spinoza geïnterviewd over klimaatverandering - #Spinoza


 
Op de website dode denkers.com verscheen een postuum interview met Spinoza over Klimaatverandering. Er staat geen datum bij, maar het zal ergens begin juni 2018 geplaatst zijn, want de Engelse versie verscheen op Medium.com, gedateerd 1 juni 2018.

Het onderwerp maakt het - zeker gezien de zomer die we dit jaar beleven – waard er alsnog naar te verwijzen.

Het is geschreven door iemand die goed van Spinoza op de hoogte is. De hoofdauteur is Ruben Endendijk die binnenkort aan de Schotse Universiteit van Aberdeen hoopt te promoveren op een onderzoek naar het concept van mentale gezondheid in Spinoza’s denken. [Cf.] [Misschien kunnen we daar nog iets aan hebben als straks Maarten van Buuren met zijn nieuwe boek komt “over zijn omgang met zijn depressie en hoe Spinoza daarbij een rol speelde” - cf. blog].

Ik maak een kanttekening bij hoe de auteur Spinoza een nogal andere affectenleer in de mond legt dan we bij hem vinden. Affecten zouden omstandigheden zijn. “De goede zijn de omstandigheden die onze lichamelijke en mentale vermogens versterken. De slechte affecten verzwakken die juist.” En aan het eind: “nieuwe omstandigheden moeten worden omgebogen tot goede affecten.”

Spinoza definieert in 3/Def3: “Per affectum intelligo corporis affectiones quibus ipsius corporis agendi potentia augetur vel minuitur, juvatur vel coercetur et simul harum affectionum ideas.” Er is bij Spinoza dus een veel nauwere relatie tussen ‘aandoeningen van het  lichaam,’ en 'affecten' die daaruit ontstaan, dan zomaar ‘omstandigheden’ waarin het lichaam zich bevindt. Affecten zijn dus nooit en zeker geen omstandigheden, maar reacties in en van de mens op 'aandoeningen' die 'omstandigheden' hem aandoen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten