maandag 27 augustus 2018

Weer een Amerikaanse roman, Confessions of the Fox, met #Spinoza



Met ‘weer’ verwijs ik naar boeken als Rachel Kadish's The Weight of Ink, waarop ik in meerdere blogs opmerkzaam maakte; en aan Martin Skogsbeck’s Spinoza in Love, waarover ik op het oude blog enthousiast schreef. Rebecca Goldstein’s boeken zijn uiteraard van een heel andere orde. Deze zomer verscheen dit boek:

Jordy Rosenberg, Confessions of the Fox. New York: Random House Publishing Group- & Great Britain: Atlantic Books, 2018 - 352 pagina's – books.google

“An unusual and often compelling blend of literary, historical and speculative fiction based around a manuscript found in a university library.”

Een boek met « a surprisingly lengthy subplot involving a copy of Spinoza’s “Ethics” » (The New York Times)

Jack Sheppard en de prostituee Edgeworth Bess waren de meest beruchte dieven in het achttiende-eeuwse Londen. Toch kent niemand hun ware verhaal; daar hun bekentenissen nooit zijn gevonden - tot een geleerde met een gebroken hart, genaamd Dr. Voth een lang verloren manuscript- ontdekt met een seks-tartend exposé over Jack en Bess's avonturen. Het 1724 gedateerde boek toont een Londense onderwereld waar zwervers en boeven botsen met de recent opgerichte politie van de stad, vreemde subculturen gedijen, en onheilspellende bedreigingen een plaag vormen. Jack, een leerling van een transgender timmerman, is het huis van zijn meester ontvlucht om een legendarische gevangenisontsnapper te worden en Bess is ontsnapt aan het leeglopen van de venen om een revolutionair te worden.
Dr. Voth annoteert het manuscript, wanhopig op zoek naar het antwoord op de vraag of Confessions of the Fox een authentieke autobiografie is of een hoax. Naarmate hij dieper in Jack en Bess 'verhaal van onderwereldweerstand en geslachtsverandering wordt getrokken, wordt het duidelijk dat hun lot met elkaar verweven is - en alleen een wonder zal hen allemaal redden.
Bekentenissen van de Vos is zowel een werk van speculatieve historische fictie, een hoog opstijgend liefdesverhaal, een raadselachtig mysterie, een opwindend verhaal van avontuur en spanning, en een ongegeneerde viering van seks en seksualiteit.
[Aldus vrij vertaald uit de blurb].
En Spinoza?
Op p. 228 lezen we dit verhaal van de prostituee Edgeworth Bess:


Eerder in het boek, op de pagina’s 122 – 23, lezen we deze dialoog tussen de prostituee Edgeworth Bess en Jack Sheppard:


 En hier krijgen we, zoals te zien is, een eindnoot 4 van de 'redacteur' van het verhaal, dr. Voth:


 
Het via books.google binnengehaalde moge duidelijk maken hoe Spinoza in dit boek voorkomt. Er wordt door mij op gewezen voor de mogelijke literatuur- en Spinoza-liefhebbers.
Zie hier, hier, hier en hier enige aanprijzingen en reviews van het boek.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten