woensdag 19 december 2018

“Digitale Etalage Amsterdam” over #Spinoza



Sinds kort biedt de website “Digitale etalages” van het samenwerkingsverband van bibliotheken, een themawebsite over:
Spinoza, filosoof uit Amsterdam
De filosoof Spinoza woonde voor een belangrijk deel van zijn leven in Amsterdam. Hij werd er in 1632 geboren. Over zijn verblijfplaats in de jaren tussen 1656 en 1661 is niet veel bekend. Toch moet hij voor een groot deel van die periode regelmatig in Amsterdam of in de directe omgeving van de stad hebben vertoefd. In 1661 vertrok hij naar Rijnsburg, woonde later in Voorburg en in 1677 stierf hij in Den Haag. In die periode (1661-1677) schreef hij zijn belangrijkste filosofische werken. Ter gelegenheid van de opening van een informatiepunt van de Amsterdamse Spinoza Kring begin 2019 op de derde etage van de OBA Oosterdok, vlakbij de Amsterdamcollectie, besteedt de Digitale Etalage Amsterdam aandacht aan deze filosoof. Dit themadossier handelt vooral over de eerste levensjaren van Spinoza in Amsterdam.


De uitgebreide documentatie is samengesteld door Fred Kolman, informatiemanager bij de  Openbare Bibliotheek Amsterdam [cf. LinkedIn], en bevat pagina’s over:
De familie Spinoza
Vlooienburg
De jeugdjaren van Spinoza
Spinoza als Amsterdamse koopman
De banvloek
De Amsterdamse vriendenkring
De latere levensjaren van Spinoza
De voornaamste geschriften van Spinoza
Gebruikte bronnen
Onder de lange lijst “geraadpleegde digitale bronnen,” komt dit Spinoza-blog niet voor. Merkwaardig - ongeloofwaardig ook: wie op internet informatie over of een afbeelding van Spinoza zoekt, komt om de haverklap dit weblog tegen.

Vanwege de gekozen nadruk op Amsterdam komt dit Haagse Spinozabeeld in het overzicht niet voor.

 

2 opmerkingen:

  1. Hallo Stan,

    Op z'n minst een bronnetje wel (al is het een link naar het oude blog): http://www.digitaleetalages.nl/thema/amsterdam/spinoza--filosoof-uit-amsterdam/%20http://blog.despinoza.nl/log/spinozas-caute.html

    Groet,
    Howard

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Knap dat je die "link" gevonden hebt. Maar ik krijg bij het ingeven of aanklikken telkens: "Pagina niet gevonden".

    BeantwoordenVerwijderen