donderdag 13 december 2018

VHS-wintercursus 2019 over #Spinoza's Verhandeling over de verbetering van het verstand


De Tractatus de Intellectus Emendatione (TIE), maar uiteraard in Nederlandse vertaling en wel die door Theo Verbeek (Spinoza. Verhandeling over de verbetering van het verstand. Historische uitgeverij Groningen), staat centraal in de wintercursus die de Ver. Het Spinozahuis op zaterdagen van 19 januari t/m 2 maart 2019 zal geven. Ik haal hierna de informatie van de website van de VHS naar binnen:

 

De drie edities van de Historische Uitgeverij

Het bestuur nodigt leden en niet-leden van harte uit aan deze interessante reeks lezingen met nabesprekingen deel te nemen in het Spinozalyceum te Amsterdam. De bijeenkomsten zullen zodanig worden ingericht dat ze interessant zijn voor zowel beginners als gevorderden in de kennis van de filosofie van Spinoza. Elke bijeenkomst opent met een plenaire inleiding door een deskundige. Na een pauze wordt er dan in groepen ongeveer 1,5 uur onder leiding van een gespreksleider verder gediscussieerd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het boek: “Spinoza, Verhandeling over de verbetering van het verstand” van de Uitgeverij: Historische uitgeverij Groningen. ISBN: 90 6544 462 3

Programma en planning: De vier bijeenkomsten vinden plaats op zaterdagmiddagen van 14.00 – 17.00 uur. en wel als volgt: 14.00 u – 15.00u Inleiding; 15.00 u – 15.30 u pauze (met boekentafel); 15.30 – 17.00 u discussie in groepen

De data, sprekers en thema’s:

19 januari. Paul Juffermans. Over het ‘autobiografische’ deel van de TIE. Leestip: Theo Zweerman, Spinoza’s Inleiding tot de filosofie, Uitgeverij Boom, 2006.

2 februari. Henri Krop. Een vergelijking tussen de kentheorie van Spinoza en die van Descartes. Leestip: Descartes over de methode, Uitgeverij Boom Klassiek, 2002.

16 februari. Adrie Hoogendoorn. De TIE als aantekenboekje van Spinoza.

2 maart. Herman de Dijn. De TIE en de Ethica. Leestip: Herman de Dijn, Spinoza, de doornen en de roos, hoofdstuk 2, Uitgeverij Pelckmans, 2009.

Het cursusgeld bedraagt € 40,- (voor vier bijeenkomsten) voor leden van de Vereniging Het Spinozahuis. Voor niet leden € 50,-. (prijsverhoging t.o.v. 2018 maar gelijk aan de prijs van 2017. Dit hogere niveau is helaas nodig om de kosten te dekken) NB., U zult pas achteraf een rekening ontvangen!!

Locatie en bereikbaarheid. Spinozalyceum, Peter van Anrooystraat 8, Amsterdam. In de nabijheid van Atrium/World Trade Center. Bereikbaar vanaf station Amsterdam Centraal met tramlijn 24, halte Olympiaplein. Vanaf station Amsterdam Zuid op loopafstand bereikbaar.

U kunt zich opgeven voor deze vier studie middagen via E-mail info@spinozahuis.nl of telefonisch tel. 06 10011215 of ook schriftelijk aan: Secretariaat Vereniging Het Spinozahuis, Gistellisstraat 10, 4421 CX Kapelle (Z)

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten