donderdag 3 januari 2019

Kafka's laatste proces speelde vooral in de #Spinoza Straat in Tel Aviv


Deze maand verschijnt de vertaling van Benjamin Balint’s Kafka’s Last Trial. The Case of a Literary Legacy als:
Benjamin Balint, Kafka's laatste proces. De strijd om een literaire nalatenschap. Bas Lubberhuizen, januari 2019 - 288 pagina’s [cf.]
Het nagelaten werk van Franz Kafka is dankzij zijn vriend Max Brod bewaard gebleven, maar na het overlijden van Brod in 1968 begint een hevige en absurde strijd om het eigendomsrecht. De originele, handgeschreven versies van meesterwerken als Het proces en De gedaanteverwisseling komen achtereenvolgens in handen van Brods secretaresse Esther Hoffe en haar dochter Eva. Er ontvouwt zich echter een juridisch getouwtrek als zowel Israël als Duitsland het werk claimen. Duitsland, waar drie zussen van Kafka stierven tijdens de Tweede Wereldoorlog, wil de schrijver recht doen, en Israël meent rechten te hebben als Joodse staat en Kafka's gedroomde land.
Kafka's laatste proces leest als een waargebeurde thriller, maar maakt pijnlijk duidelijk hoe de Joodse schrijver Franz Kafka inzet wordt van zionistische claims. In de verbeten strijd die de twee landen uitvechten, lijken ze vooral de geschiedenis te willen herschrijven.
Zie het review van Lev Mendes in de New York Times van 24 oktober 2018: » A (Kafkaesque) Legal Battle Over the Author’s Papers Is at the Heart of ‘Kafka’s Last Trial’ «. En dat door Marija Pericic in The Sydney Morning Herarld van 4 januari 2019

In beginsel heeft dit niets met Spinoza van doen, maar het verhaal is de laatste jaren vaker verteld, waarbij bleek dat het zich voornamelijk in de Spinoza Straat in Tel Aviv afspeelde. Zo schreef Elif Batuman op 22 sept. 2010 in The New York Times Magazine “Kafka’s Last Trial” (een titel die de auteur van het boek overnam), waarin wel 10x vermeld werd dat de kwestie zich afspeelde in de Spinoza Street in Tel Aviv.
Eerder had Christoph Schult in der Spiegel online op 28 sept. 2009 het verhaal met de titel: "The Trial. Fight for Kafka's Papers Winds through Israeli Courts."  
Ook Sheera Frenkel, “Kafka's Final Absurdist Tale Plays Out In Tel Aviv,” May 30, 2012 op NPR verwees naar die straat: “When Brod died in 1968, he left the Kafka papers to Esther Hoffe. She, in turn, left them to her two daughters, Eva and Ruth. […] Today [2012], only Eva Hoffe is still alive. Never married, she lives with her cats on Spinoza Street and is rarely seen in public.”
Ik kwam in mijn dagelijkse speurtochten naar Spinoza het verhaal zo vaak tegen, dat ik het boek via de verwijzing naar de Spinoza Straat in Tel Aviv met Spinoza associeer en daarom toch vermeld in dit blog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten