maandag 14 januari 2019

Poortmans bibliografie van de Nederlandse filosofie is niet meer - ook een gemis voor dit #Spinoza-blog



Wie nu nog poortman.kb.nl/ ingeeft krijgt de kb-pagina “Over de themarubriek Filosofie”.
Het Repertorium der Nederlandse Wijsbegeerte was - lang geleden alweer, in 1948 verscheen bij de Wereldbibliotheek de eerste editie - opgezet door professor dr. Johannes Jacobus Poortman [cf. wiki]. Het was bedoeld als een inventaris van alle publicaties in de Nederlandse taal of door Nederlandse of Vlaamse auteurs sinds de Middeleeuwen geschreven over filosofie. Na Poortmans overlijden (in 1970) werd het werk voortgezet door Wim Klever, die dat een aantal jaren heeft gedaan en wiens werk in 1983 verscheen bij Buijten en Schipperhein, [cf. wiki, cf. recensie bij Brill]. Daarna is de “elektronische voortzetting” of digitale invulling nog voortgezet tot 2004, hetgeen al een teken was dat het om een aflopende zaak ging.
De Koninklijke Bibliotheek Den Haag, waaraan Poortmans bibliografie van de Nederlandse filosofie verbonden was, heeft per 1 december 2018 de website poortman.kb.nl gesloten – menen te moeten sluiten, zoals blijkt uit dit antwoord aan een gebruiker: “De Koninklijke Bibliotheek heeft de pijnlijke beslissing genomen de website stop te zetten. De website was technisch verouderd, en kon zonder ingrijpende vernieuwing niet voortgezet worden. Het gebruik van de website, gemeten aan het aantal bezoeken, was echter extreem laag. Zo laag dat de Koninklijke Bibliotheek het niet kon verkopen de flinke investering te doen die vernieuwing zou vragen. Per 1 december jl. is daarom de website offline gehaald. Wij hebben enkele maanden een melding op de website gehad om dat aan te kondigen.”
Ik heb bij het maken van blogs dikwijls gebruik gemaakt van Poortman, zoals uit dit overzicht bij Google blijkt; nog veelvuldiger maak ik gebruik van de Duitse Spinoza Bibliografie. Enfin, Poortman kan niet meer – die is ter ziele. Jammer.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten