woensdag 16 januari 2019

Steven Nadler heeft zich voor het karretje van Maarten van Buuren’s uitleg van #Spinoza laten spannen


Het boek waarvan we wisten dat het zou komen, verschijnt over een maand.

Maarten van Buuren, Spinoza. Zijn filosofie in vijftig sleutelwoorden. Met een voorwoord van Steven Nadler. Anbo/Anthos, 15 febr. 2019 - 392 pagina's - €23,99
Bij Bol.com – waar merkwaardigerwijs te lezen is dat het om de 2e druk zou gaan – is ook al iets in te kijken, o.a. dat Voorwoord door Steven Nadler.
Ik citeer daaruit het laatste deel:
“Maarten van Buuren heeft in hoge mate bijgedragen aan de toegankelijkheid van Spinoza's filosofie door zijn vertalingen, evenals tot het betere begrip ervan door zijn vele studies. Spinoza. Zijn filosofie in vijftig sleutelwoorden is een zeer welkome aanvulling van de literatuur, vooral omdat het de lezer van nu een gids biedt voor de fundamentele begrippen en termen van Spinoza's denken. Van Buurens filosofische 'woordenlijst' is in feite veel meer dan een overzicht van 'vijftig sleutelwoorden'. Naast dat het een bruikbare gids voor de belangrijkste stellingen en argumenten van Spinoza's geschriften is, biedt het boek erudiete en verhelderende analyses van de neteligere aspecten van zijn rijkgeschakeerde systeem, of het nu het onderscheid betreft tussen 'essentie' en 'existentie' of de uiteenlopende betekenissen van 'vrijheid'. Dit is, kortom, precies het soort boek dat iedereen die Spinoza voor de eerste— of voor de vijftigste— keer leest, bij de hand wil hebben.
Steven Nadler”

Zou Nadler die studies en vertalingen van Van Buuren serieus gelezen hebben?

2 opmerkingen: