zondag 12 augustus 2018

Speciaal voor Spinoza-fans: nieuwe excursie ‘in de voetsporen van Johan en Cornelis de Witt’ - #Spinoza

Zie het vorige blog over de excursies ‘in de voetsporen van Spinoza’
 
Op zondag 9 september 2018 neemt Jossi Efrat u mee naar de plekken die bepalend zijn geweest in het leven van raadpensionaris Johan de Witt (geb.1625) en in het leven van zijn oudere broer Cornelis (geb. 1623). De gebroeders de Witt zijn beiden vermoord in den Haag op 20 augustus 1672, door Oranje-gezinden. Dit gebeuren was schokkend voor Spinoza.

Vanaf 1653 tot 1672 was Johan de Witt de machtigste leider van de republiek en bepaalde in grote mate het beleid van Nederland. Ook zijn broer bekleedde hoge functies bij de overheid. Hij was o.a. eerst burgemeester van Dordrecht en later sterk betrokken bij de `Engelse oorlogen`, o.a. bij de befaamde `tocht naar Chatham´ samen met Michiel de Ruyter (1667).

Bij de excursie zal de nadruk worden gelegd op de betrokkenheid van Spinoza bij het politieke en militaire beleid van Johan de Witt, zoals blijkt uit zijn briefwisselingen en ook uit wat zijn vroege biografen er over schreven.

Vervoer is met eigen auto. Men kan ook met een deel van de excursie meegaan. Op zondag is parkeren meestal gratis. Wie niet over eigen auto beschikt kan waarschijnlijk gratis meerijden met anderen. 
Er wordt gewandeld in drie steden: den Haag, Dordrecht en Breda.
In Breda wordt kasteel Breda bezocht, locatie van de bekende `Vrede van Breda` (1667) waarbij de gebroeders de Witt een hoofdrol speelden in de wereldpolitiek. Dit kasteel is normaal niet toegankelijk omdat het de vestiging is van de Koninklijke Militaire Academie (KMA). Maar op Monumentendag is er een uitzondering, en daarom is gekozen voor excursie op 9 september.
In Dordrecht worden bekeken: het geboortehuis van de gebroeders, de grote kerk, (bekend van de 'synode van Dordrecht' en de Statenvertaling), het historische stadhuis, waar Cornelis burgemeester was, (en later ook twee schoonzonen van Johan de Witt), het grote standbeeld van de gebroeders, en het historische museum `het Hof van Nederland`.
In Den Haag: de Nieuwe kerk, begraafplaats van de gebroeders, en ook van Spinoza), het woonhuis van de Witt (de formatie van het laatste kabinet Rutte werd daar o.a. gehouden), het standbeeld van Johan de Witt, vlak bij de plek van de moord, en (facultatief) ook het museum `de Gevangenpoort`, waar Cornelis gevangen was.
Dit laatste museum is op zondagen geopend vanaf 12 tot 17 uur. Indien er bij de aanmeldingen blijkt dat daar belangstelling voor is – dan zullen we beginnen in Breda om 10 uur en eindigen in den Haag om 18 uur. In het geval er geen belangstelling voor is - dan beginnen we in den Haag om 0930 en eindigen we in Breda om 17 uur, als het kasteel sluit. Ter illustratie wordt aanbevolen te kijken op het filmpje - https://vimeo.com/242743540
Kosten: € 20.- Ook evt. entreegelden voor de musea, maar deze zijn meestal gratis voor houders van de museumjaarkaart.
Aanmeldingen: Jossi Efrat,  tel. 030-70-700-49, 06-588-09-259.  jossiefrat@hotmail.com

 

2 opmerkingen:

  1. Was er maar een kruimel archivalisch bewijs voor het vermeende contact tussen Spinoza en De Witt. Quod non helaas.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Voor contact tussen Spinoza en De Witt is inderdaad geen bewijs. Maar dat De Witt en 'De ware vrijheid' belangrijk voor Spinoza waren, is wel duidelijk. En er is Spinoza's door Leibniz gerapporteerde "Ultimi barbarorum".

    BeantwoordenVerwijderen