zaterdag 9 december 2017

Alexei N. Leont'ev op Spinoza.in


Op 7 december 2017 had een Russischtalige website die zich tooit met de naam Spinoza.in (en dus India als thuisbasis heeft) een artikel van de Sovjet-psycholoog Alexey Leontiev over “Sommige problemen van de psychologie van de kunst.” In de afbeelding is Spinoza te herkennen. In het artikel komt Spinoza overigens niet voor.

[Sommige problemen van de psychologie van de kunst]
 
Alexey Leontiev (1903 - 1979 ) - Sovjet-psycholoog, filosoof, opvoeder en organisator van de wetenschap. Behandelde problemen van algemene psychologie (evolutionaire ontwikkeling van de psyche, geheugen, aandacht, persoonlijkheid, etc.) en de methodologie van psychologisch onderzoek. Doctor in educatie (1940), lid van de Academie van Pedagogische Wetenschappen van de RSFSR (1950), de eerste decaan van de Faculteit der Psychologie van de Moscow State University. Lenin-prijs (1963), eredoctor van de Universiteit van Boedapest en Parijs. Erelid van de Hongaarse Academie van Wetenschappen.
Student en redacteur van de werken van L.S. Vygotsky, een van de leiders van de Kharkov psychologische school, de ontwerper van de theorie van de activiteit.

Zie ook over Leontev op marxists.org

Onder vermeld ik de blogs die ik in de loop der tijd over Vygotsky had. In het laatste vermeld ik een recente studie die dit jaar bij Springer was verschenen. Door het zoeken naar meer over deze Leontiev, ontdekte ik dat er van de daar genoemde schrijver Wolff-Michael Roth [cf.], nog een boek uitkwam over Vygotsky

Wolff-Michael Roth, The Mathematics of Mathematics: Thinking with the Late, Spinozist Vygotsky. Sense Publishers, [Springer], 2017. PDF Inhoud en Introduction – books.google [Spinoza heeft 47 hits].

Het boek wordt als volgt getypeerd: “This book takes up where L. S. Vygotsky has left off during the last few months of his life, when he renounced much of what he had done before. Vygotsky assumed, with Marx, that the essence of anything specifically human is the ensemble of societal relations. This book shows how the mathematics of mathematics exists in the ensemble of societal relations.”  

Daarin is te lezen op blz. 13
Vygotsky was in het bijzonder geïnteresseerd in een Spinozistische aanpak van emoties daar de filosoof een idee van de persoon had gearticuleerd vanuit een 'peak' standpoint [grappig gezegd voor: vanuit God]. Dit idee, dat het ware idee is daar het overeenkomt met z'n object, zou het leidende zijn voor zijn Marxistische psychologie. Vygotsky overleed echter kort nadat hij zijn notities had gemaakt en voor hij op basis daarvan een emotietheorie had kunnen opstellen - liet alleen een voorbereidende tekst na "The Teaching about Emotions".
Een van zijn studenten, Alexei N. Leont'ev bereikte een zodanige reconstructie van de psyche, waarbij handelen, gewaarworden en emotievorming tot niet reduceerbare manifestaties van het beginnende leven bij al de simpelste organismen werden. [p.13]

In diens A. N. Leont'ev, The Development of Mind. Erythrós Press and Media [PDF] komt Spinoza niet voor. Dus die interesse heeft Leont'ev niet van zijn leermeester Vygotsky overgenomen.
______________

Blogs over Lev Semyonovich Vygotsky

10-01-2010: Lev Semyonovich Vygotsky (1896 - 1934) probeerde Spinoza toe te passen [1]
10-01-2010: Lev Semyonovich Vygotsky (1896 - 1934) probeerde Spinoza toe te passen [2]
02-05-2013: De misvatting over het 'denkende lichaam' *)
10-01-2017: Lev Semyonovich Vygotsky (1896 - 1934) probeerde Spinoza toe te passen [3]
11-01-2017: Lev Semyonovich Vygotsky (1896 - 1934) probeerde Spinoza toe te passen [4]

*) The Thinking Body is de titel van hoofdstuk 2 in het recente boek van Wolff-Michael Roth over de Spinozist Vygotsky – books.google.

 

1 opmerking:

  1. Stan,
    Deleuze werkt zijn 'individuatie van het worden' (hij vermijdt voor zijn denken het woord subject) uit met verwijzingen naar L.S. Vigotsky. Ook naar Gilbert Simondon die eenzelfde insteek heeft.
    Alweer een blog met indirecte verwijzing naar 'de Fransen', mooi.

    BeantwoordenVerwijderen