zondag 31 december 2017

Groot interview met Spinoza scholar Yitzhak Y. Melamed


In 3:AM Magazine (motto: "whatever it is, we're against it.") van gisteren, 30 december 2017, had Richard Marshall een uitgebreid interview met Yitzhak Melamed onder de titel: "Spinoza’s Metaphysics and His Relationship To Hegel and the German Idealists"

[Toevoeging 24 aug. 2019. Inmiddels is dit interview bij 3AM Magazine niet meer te vinden. Maar Yitzhak Melamed heeft het ook naar zijn academia.edu-pagina gebracht. Daar is het nog te vinden]

Het is op veel plaatsen een nogal specialistisch verhaal van soms hoog abstractieniveau, maar je komt ook een en ander te weten over Melamed zelf, zijn Spinoza-uitleg vooral over de oneindige modi, en veel over zijn huidige studie over de Spinoza-interesse van de Duitse idealisten.

Zoals steeds loopt het interview tenslotte uit op vijf boeken die Yitzhak Melamed in hoge mate intrigeren. M.b.t. Spinoza zijn dat de boeken van Gueroult en Spinoza van Michael Della Rocca. Hij zegt een paar interessante dingen over Della Rocca, bij wie hij studeerde en die zijn promotor was.

Het interview was kennelijk geen aanleiding om nog eens een nieuwe foto te maken, zodat hij wordt gepresenteerd door een foto die dat al vele jaren doet (b.v. op  zijn pagina bij de Johns Hopkins University en op zijn pagina bij academia.edu) – zo blijf je altijd jong.
 

 Ik wijs ook nog even op eerdere 3:AM Magazine-interviews met Spinoza scholars:

17 juni 2013 verscheen op 3:AM Magazine een interessant interview  dat Richard Marshall had met Steven Nadler. [cf. blog; cf. 3ammagazine]

19 augustus 2016 op 3:AM Magazine een uitgebreid interview met de filosoof Don J Garrett, getiteld:  "Having Cake and Eating it With Hume and Spinoza" [cf. blog; cf. 3ammagazine]

* * *
Yitzhak Melamed, still uit de in reactie van Monique vermelde video
 




Yitzhak Melamed was de eerste spreker op de laatste middag met thema "(EARLY) MODERN TIMES II" tijdens de International Conference Scepticism from Antiquity to Modern Times van 8-11 mei 2017 georganiseerd door het Maimonides Centre for Advanced Studiesconferentie van de Universiteit van Hamburg [cf. Programma - cf. video van Melamed's lezing: "The Road not Taken: Why was Spinoza not a Sceptic?"]

3 opmerkingen:

  1. Dag Stan, had je https://lecture2go.uni-hamburg.de/l2go/-/get/l/4864 al gezien?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dankje, Monique, voor deze verwijzing. Nee, deze lezing (en hele lezingenreeks)had ik nog niet eerder ontdekt. Wat een schitterend college! Wat geeft Melamed hier veel te overwegen en maakt hij bepaalde denklijnen van Spinoza goed helder. Ik ben hier erg content mee. Nogmaals grote dank.

    En ik ervaar nog eens wat een groot verschil het is iets te lezen of iemand (die een goed betoog heeft) te beluisteren.
    Ik krijg nu ook een heel ander zicht op zijn artikel, gebaseerd op deze zelfde stof, dat ik in het blog van zaterdag 14 oktober 2017: "Ook vissen zouden adequate kennis van God’s essentie hebben (volgens Melamed’s Spinoza)" o badinerend behandelde. Nu, via deze video begrijp ik pas wat hij bedoelde.

    https://bdespinoza.blogspot.nl/2017/10/ook-vissen-zouden-adequate-kennis-van.html

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Stan, als ik het opbracht me in Spinoza te verdiepen zou ik ontzettend blij zijn met jouw erudiete blog. Mooi dat een piepkleine bijdrage soms aangebracht is!

    BeantwoordenVerwijderen