maandag 18 december 2017

Hoe je Wim Klever echt niet meer op zijn woord kunt geloven

Nadat ik op zondag 10 december 2017 geblogd had: “Gelukkige bezitter van dé twee Spinoza-gedenkpenningen”, stuurde Wim Klever mij op 13 december een afbeelding van het Spinoza – dubbelportret van Eric Claus, met de mededeling: “Mijn wiskundige Spinoza.” Ik nam dat voor kennisgeving.

Maar, zo bleek mij later, op dezelfde 10 december 2017 (hij was kennelijk op een idee gebracht) had Wim Klever deze tweet, waarbij hij foto’s liet zien van twee medailles: een Aristoteles-medaille die hij in 1978 in Thessaloniki van de Griekse minister van onderwijs ontving n.a.v. een lezing die hij gaf bij gelegenheid van de herdenkingsconferentie van twee millennia Aristoteles. En een Spinoza-medaille die hij zou hebben ontvangen van prof. Hubbeling in 1986 in Rijnsburg n.a.v. de lezing die hij voor de Ver. Het Spinozahuis gaf over "Spinoza's valse start in de TIE."
Het is om twee redenen onmogelijk dat hij deze afgebeelde penning toen heeft ontvangen. Het is onaannemelijk dat de VHS niet haar eigen Spinoza-penning aan hem zou hebben overhandigd (zoals altijd gebeurt aan degenen die een lezing geven). Maar vooral is het zeker onmogelijk daar die Spinoza-penning toen nog helemaal niet bestond. Dat is namelijk het Spinoza – dubbelportret dat Eric Claus maakte en die als jaarpenning 2001 van de Vereniging voor Penningkunst werd uitgebracht - bij welke organisatie hij nog steeds te koop is [cf.]. Het is dus ’t waarschijnlijkst dat Wim Klever die penning zelf heeft aangeschaft.

1 opmerking:

  1. Wim Klever mailde mij gisteren en is op mijn voorstel akkoord dat ik het hier als reactie inbreng:

    Stan, je betrapt mij op een defect van mijn geheugen. Ik heb niet tweemaal een Spinoza-penning van de VHS gekregen, hoewel ik daar 2x een voordracht hield. De penning met de ‘geometrisch geconfigureerde Spinoza’ heb ik blijkens nadere info van mijn vrouw te hebben ontvangen van een Duitse penningverzamelaar, waarmee ik in contact kwam en die wist dat ik een toegewijde Spinoza scholar ben. Heb ik dus gekregen als vriendendienst. En niet gekocht.
    Ik leefde thans in de veronderstelling dat ik die penning van de VHS had gekregen. Ik vind hem bijzonder mooi.

    BeantwoordenVerwijderen