woensdag 6 december 2017

Shabbatai Zevi (1626 - 1676)


Sabbatai Zevi in 1665
Terwijl ik in Simon Schama, De geschiedenis van de Joden. Deel 2 Erbij horen 1492-1900 [Atlas/Contact, 22 november 2017, cf. blog] midden in zijn uitgebreide en boeiend geschreven verhaal over Sjabtaj Tzvi (zoals hij het schijft) en zijn 'ontdekker' Natan Eliahoe Asjkenazi zit, kom ik op de NewWorld Encyclopedia een uitgebreide pagina tegen over Shabbatai Zevi (1626 - 1676). Ik vind het wel nuttig dat hier te melden en er de link heen te geven.
Spinoza wordt ook genoemd in deze zin: "A distinguished German scholar, Heinrich Oldenburg, wrote to Baruch Spinoza: "All the world here is talking of a rumor of the return of the Israelites... to their own country... Should the news be confirmed, it may bring about a revolution in all things" (Spinozae Epistolae No 33).
 
Het eventuele antwoord van Spinoza kennen we niet. We kunnen alleen maar vermoeden hoe hij er tegenover stond; hij zal er een duidelijke illustratie in gezien hebben van de goedgelovigheid van vele joden en de grote bereidheid om in 'profeten en messiassen' te geloven  - de grote behoefte eraan (lees alleen maar de Voorrede vande TTP).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten