donderdag 21 februari 2019

Vandaag 342 jaar geleden overleed #Spinoza aan lichamelijke uittering


Alweer voor het tiende achtereenvolgende jaar meld ik Spinoza's sterfdag.

Sinds het boekje van Nanne Bloksma, Spinoza, a Miraculously Healthy Philosopher, [Mededelingen vanwege het Spinozahuis #113, 2018] weten we nu dat Spinoza niet – zoals lang gedacht is – overleed aan longtuberculose, maar aan Cachexia, lichamelijke uittering / ernstig gewichtsverlies, mogelijk ten gevolge van een onbekende onderliggende ontstekingsziekte.
Nanne Bloksma’s zeer gedegen boekje had ik nog niet besproken en dat heeft te maken met de titel ervan: Spinoza, a Miraculously Healthy Philosopher.

Juist van Spinoza, gezien wat hij in de TTP over het geloof in wonderen schreef, kun je niet zeggen dat hij een miraculeus gezonde filosoof was. Door wat Bloksma allemaal uit de kast haalt aan epidemiologische, immunologische en historische gegevens, verklaart ze juist zijn sterkte en gezondheid, die dus niets wonderbaarlijks heeft.
Onbegrijpelijk dus dat dit boekje deze titel meekreeg, die door de inhoud die het biedt al niet juist is, maar zeker ook uiterst onspinozistisch is.
Ik kon er niet omheen dit toch een keer te zeggen.


Dan nog dit: zodadelijk begint in Rome een studiedag, waarin Robert Schnepf het zal hebben over "Die Attribute der einen Substanz bei Spinoza."


 

2 opmerkingen:

  1. Beste Stan, zo ken ik je niet. Heeft Nanne Bloksma na een zeer degelijke studie met gebruikmaking van haar levenslange kennis van de immunologie iets gepubliceerd dat werkelijk een geheel nieuw licht werpt op de jarenlange standaardopvatting van de Spinoza scholars en dan ga je mopperen over de titel. Alsof die titel niet speels bedoeld kan zijn als een hint op hoofdstuk VI van de TTP (Over wonderen) en alsof de Dikke Van Dale over dat woord niet meldt: "gemoedstoestand die ontstaat wanneer men iets gewaar wordt dat men niet of anders had verwacht". En dat is precies de uitkomst van deze Mededeling nr. 113 van de Vereniging Het Spinozahuis.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Op anonieme reacties ga ik niet in. Ik heb mijn punt voldoende duidelijk gemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen