donderdag 19 juli 2018

Alweer een grafische visualisering van de Ethica op internet gebracht. ‘Digitalspinozism’ is in opmars - #Spinoza


De axiomatische opzet van de Ethica heeft al heel wat ICT-onderlegden uitgedaagd om die structuur in kaart en in beeld te brengen.

Via deze tweet feliciteert Boston College Philisophy PhD student Jack Bagby met het gereedkomen van zijn website "Mapping Spinoza's Ethics" op ethica.bc.edu/#/
Die website biedt diverse visualiseringen van de argumentatieve structuur van de Ethica. Als dat met een geavanceerd dataverwerkingsprogramma is gedaan, kun je daarmee ‘indrukwekkende’ grafische voostellingen, in dit geval ook in 3D aanbieden. Ik zet ‘indrukwekkende’ tussen aanhalingstekens, daar ik het nut ervan niet inzie. Alles wat verder gaat dan snel en duidelijk laten zien welke elementen (definities, axioma’s en stellingen) voorafgaan (hier Parent Elements) en welke nakomen/volgen (hier Child Elements) is in mijn ogen niet meer dan spelen en imponeren.
[Zie hoe op deze Facebook-pagina de 'baas' van het project op 26 mei 2016 gefeliciteerd werd met het binnenhalen van een subsidie ervoor.]

Er was al ethics.spinozism.org/ van Torin Doppelt, PhD, van wie ik de term ‘digitalspinozism’ leerde.
En er was al SpinozaBase van Baptiste Mélès. En er is méér.

Justin Weinberg bracht op zijn website het bericht iets enthousiaster (hoewel ook met een voorbehoud wat betreft de 3D-presentatie). Iemand die zich jaren terug met iets vergelijkbaars heeft bezig gehouden reageert met: "the work being done by Mr. Bagby looks fantastic! I always loved the architectural nature of Spinoza and am so excited to be able to SEE it now. Bravo, sir!"   

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten