maandag 2 juli 2018

Vandaag kan voor het eerst sinds lange tijd het Spinozahuis in Den Haag bezocht worden - #spinoza


Zoals ik in het blog van 27 juni 2018 liet weten is vanaf vandaag het huis waarin Spinoza woonde aan de Paviljoensgracht 72 – 74 in Den Haag weer te bezoeken – alleen op maandagen van 14:00 – 16:00 uur.

Ik weet dit van iemand die het vandaag bezoekt en hoop van hem te vernemen of het er nog zo uit ziet als op deze foto’s te zien is op de website van de Stichting Monumentenfonds Den Haag en Omgeving die eigenaar is van het pand. 
Was de heropening, zoals eerder aangekondigd was, in 2015 geweest dan had ik het huis zeker bezocht. Nu zijn de trappen naar de bovenste verdieping een onoverkomelijke hindernis voor mij - ik moet me erbij neerleggen dat ik het niet meer kan zien.


2 opmerkingen:

  1. Beste Stan,
    Ik was vanmiddag de eerste gast en ik haast mij om kort verslag uit te brengen voor je blog. Aan de straatzijde waren voor het eerst in (mijn) mensenheugenis de raamluiken open. Al het houtwerk is pas in de verf gezet. Ik belde aan (belknop rechts, Vereniging het Spinozahuis) en werd gastvrij ontvangen door Yvonne. Het is inderdaad de ruimte die in jouw foto's hierboven is aangegeven, dat is de voorkamer aan de straatzijde. Achterin de kamer (niet op jouw foto) staan boekenkasten met een ruime verzameling boeken van de Vereniging het Spinozahuis. Aan de zijkant staan vitrines met prenten van Spinoza. Een en ander moet nog nader worden ingericht / opgehangen, ook de beelden op jouw foto staan nog niet. De kamer van Spinoza op de bovenverdieping is niet toegankelijk. Dus van trappen lopen is geen sprake. Maar ik ben al blij dat de bibliotheek/studiezaal open is!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank, Wim,
    Ik heb dus ten onrechte aangenomen dat de foto's van Spinoza's kamer boven in het huis waren. Niet dus. Fijn dat je dat even laat weten.

    BeantwoordenVerwijderen