dinsdag 10 juli 2018

Fraaie foto van het Spinoza-beeld van Rudolf Roth - #spinoza

Van het Spinoza-beeld van Rudolf Roth in Voorburg geeft deze foto een mooi beeld. Zie andere recente foto's van dit beeld in de blogs van 10 juni 2018 en 26 juni 2018. Deze fraaie foto werd geplaats bij deze tweet gisteren van VoorburgMidden. De gemeente Leidschendam-Voorburg zorgt goed voor het beeld dat ze in 1988 van de vereniging Het Spinozahuis kreeg.


Rob van der Hoeden liet mij weten: Pal tegen het beeld aan staat geloof ik een wat klein uitgevallen Verbena bonariensis, links en rechts staan wat hoger opgeschoten exemplaren. In een kringetje om de sokkel groeit vrouwenmantel. Daarna komen wat wittige en roze bloemen, die ik niet herken. Op de voorgrond zo te zien: lavendel

Beeldhouwer Rudolf Roth (1902-1985) vervaardigde dit beeld in 1964 van graniet uit Wallis voor zijn opdrachtgever, de Zwitser R. Abraham. De heer Abraham stelde het vervolgens in 1988 aan de vereniging Het Spinozahuis ter beschikking, die het op haar beurt schonk aan de voormalige gemeente Voorburg, opdat ook deze gemeente via dit beeld de herinnering eraan levend zou houden dat Spinoza van 1663 tot eind 1669/begin 1670 bij schilder Daniel Tydemann aan de Kerkstraat  heeft gewoond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten