donderdag 18 januari 2018

Een voorbeeld van Maarten van Buuren’s verderfelijke invloed



Bezig met het fileren*) van het eerste Spinoza-boek van Maarten van Buuren kom ik een boek tegen dat zich helemaal baseert op Van Buuren én daaraan inzichten van de Indiase goeroe Maharishi Mahesh Yogi en zijn Transcendente Meditatie aan toevoegt. Vooruit, hoewel ik mij had voorgenomen nooit meer in te gaan op de Maand van de Spiritualiteit die in 2018 van 12 januari tot en met 11 februari loopt, verwijs ik toch naar dit werkje

Toon Van Eijk, Spinoza in het licht van bewustzijnsontwikkeling. Lulu.Com, oktober 2017 -  isbn 9780244935603  - 248 pagina's – books.google

Blurb: De beroemde filosoof Spinoza is moeilijk te doorgronden. Emeritus hoogleraar Maarten van Buuren heeft in 2016 twee boeken over Spinoza gepubliceerd, waarin hij diens filosofie op nauwgezette en verhelderende manier analyseert. Volgens Van Buuren is de kern van Spinoza’s ethiek de bevrijding van bevoogding en het streven om in overeenstemming te leven met de wereld en met zichzelf.
Een aantal sleutelbegrippen in Spinoza’s filosofie zijn de immanente, in de natuur-inwonende God, zelfbeschikking, de rede, intuïtie, macht en zelftoeeigening. In dit boek bespreek ik deze sleutelbegrippen aan de hand van de analyse van Van Buuren en de filosofie van Maharishi Mahesh Yogi, de grondlegger van de Transcendente Meditatie (TM) techniek. Filosofische begrippen blijven echter tandeloos zonder mogelijkheden om deze ideeën te verwerkelijken. Een synthese van filosofisch redeneren en praktijken voor bewustzijnsontwikkeling is nodig. 

Books.google laat goed zien hoe Toon Van Eijk zich volledig baseert op van Buuren en dus hoe gevaarlijk diens boek is dat zo nagevolgd wordt, maar van de werkelijke filosofie van Spinoza zo weinig kaas gegeten  heeft.
Zie, om een voorbeeld te geven, in het licht van het vorige blog, hoe Toon Van Eijk Van Buuren volgt en naschrijft. Hier een tekst van p. 221:
 
Komaan, nog een voorbeeld in het licht van het blog van daarvoor, waaraan je ziet hoe Toon Van Eijk Van Buuren vergaand volgt en naschrijft. Hier van p. 122

 
Het zijn duidelijke voorbeelden van hoe op mensen die geen of nauwelijks voorafgaande kennis van Spinoza hebben, Van Buuren een funeste invloed kan hebben.
______________________
*) Fileren: het zodanig in stukken verdelen van vis dat de verkregen stukken volledig graatloos zijn (in dit geval Spinozaloos).


Website van Maarten van Buuren, nog zonder Spinoza ! Was het maar zo gebleven.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten