donderdag 25 januari 2018

"Er zijn zelfs Spinoza-bloggers..." nou ja, eentje dan.


Op nrc.nl verscheen vanmiddag van Arnold Heumakers een recensie, niet van een boek, maar van een hedendaags fenomeen: de grote belangstelling voor Spinoza. Ook naar dit blog wordt gewezen! Onder een reeks titels worden ook de boeken van Maarten van Buuren wel genoemd, maar - opvallend - niet inhoudelijk besproken. Wel krijgt zijn vertaling, dat moet erkennen (ik zag het pas later), vijf stippen.

Een greep uit eerder werk van Arnold Heumakers
Begin juli 2010 verscheen al eens een aardig overzichtsartikel
van zijn hand: "De radicale Verlichting is de ware." Niet alleen de Radicale Verlichting (Radical Enlightenment), maar ook Verlichting onder Vuur (Enlightenment Contested) en zelfs het toen recente A Revolution of the Mind kwamen aan de orde – en vooral Spinoza uiteraard.
Op vrijdag 19 augustus 2011 had hij een kritische bespreking van Jonathan Israel's Democratic Enlightenment: ‘Ik had altijd gelijk.’

Spinoza-illustratie bij bovengenoemd NRC-artikel van niet genoemde illustrator
Aanvulling: in de krant staat die naam wel: Martien ter Veen
 

1 opmerking:

  1. Op zondag 11 februari 2018 plaatste Arnold Heumakers, die ook medewerker blijkt te zijn van "De Leesclub van Alles", dit stuk ook nog eens op deze site. Ook daar wordt het gepresenteerd als zou het een recensie betreffen van de Ethica-vertaling van Maarten van Buuren. Wat het dus absoluut niet is.

    https://deleesclubvanalles.nl/book-review/ethica/

    BeantwoordenVerwijderen