vrijdag 26 januari 2018

'Het Plakkaat van Verlatinghe' wordt “het pronkstuk van Nederland”


Vanavond gaan mensen die meedoen aan het AVROTROS-programma “Het pronkstuk van Nederland” uit de laatste drie finalisten uit een lange rij nominaties 'Het Plakkaat van Verlatinghe' kiezen als het “pronkstuk” van Nederland. Ik houd niet echt van zulke verkiezingen en doe daar dan ook niet aan mee, maar kan niet ontkennen dat dit met groot vertoon wordt georganiseerd.




Wat zal dit een voldoening geven aan Theo Laaper, de deelnemer aan de VHS-zomercursussen in welke periode meestal 26 juli viel, de dag waarop in 1581 in Den Haag overeenkomstig het besluit van 22 juli 1581 door de Staten-Generaal van de Nederlanden in Antwerpen, het Plakkaat van Verlatinghe, ook wel Acte van Verlatinghe of akte van afzwering genoemd, werd ondertekend. Het was de officiële verklaring waarmee acht van de zeventien Nederlandse provinciën Filips II als hun heerser afzette. Deze daad kan worden gezien als de Nederlandse onafhankelijkheidsverklaring!
Elk jaar vroeg Theo Laaper daar aandacht voor. Maar in 2012 pakte hij het grootser aan en liet een persbericht uitgaan: op donderdag 26 juli 2012 zou om 14:00 uur bij Woodbrooke Hotel te Barchem "de eerste historische herdenking van de zelfverworven onafhankelijkheid" worden gevierd; de vlag zou worden gehesen en vaderlandse liederen zouden worden gezongen. De pers was er niet, maar een deel van de cursisten was er wel. Want Theo had zó zijn best gedaan - die liet je toch niet in de steek...

Theo Laaper las voor uit een origineel exemplaar van P.C. Hoofts Neederlandsche Histoorien


Deze weblogger was door de organisator gevraagd om de vlag te hijsen en om toch vooral vooraf even te oefenen, opdat er op het moment suprême niets mis zou gaan. Zo geschiedde het. Zie het verslag met vele foto’s op het blog van 29-07-2012.

De verkiezing hedenavond van 'Het Plakkaat van Verlatinghe' als het “pronkstuk van Nederland" zou een stapje op weg kunnen zijn naar ooit de officiële viering van onze nationale Onafhankelijkheidsdag: een triomf voor Theo Laaper die ik hem van harte gun.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten