zondag 28 januari 2018

Frédéric Lenoir misschien zelf verklaring voor hoe hij via “Le Miracle Spinoza" Spinoza tot een superster maakt


Inmiddels heb ik meermalen aandacht gegeven aan dit spektakel: Frédéric Lenoir laat de voorbije twee maanden alle verkoopcijfers achter zich met een boek over een van de moeilijkste filosofen. Le Parisien heeft vandaag een artikel over dit fenomeen [cf.]; daaruit deze foto en enige grepen.
De socioloog en essayist Frédéric Lenoir was al gewend aan succesverkopen: zijn Petit Traité de vie intérieure deed 530 000 en Du bonheur: Un voyage philosophique 440 000 exemplaren. Sinds zijn boek over de 17e eeuwse filosoof, "Le Miracle Spinoza," in november uitkwam zijn er al meer dan 200.000 exemplaren verkocht. De ondertitel geeft een idee van deze verrassende triomf: "Een filosofie om ons leven te verlichten". De uitgever verwachtte dat dit werk het niet zou halen bij “mijn vorige boeken, waarin ik meer over mezelf sprak, maar het schoot omhoog als een raket. " Een verklaring? "Veel mensen hebben van Spinoza gehoord - kennen zijn naam zonder hem te hebben gelezen.” Aldus Lenoir [cf.], die toevoegt: "Ik heb de Ethica twintig keer gelezen voordat ik hem binnenging. Spinoza is heel moeilijk, maar zegt fundamentele dingen. Hij bekritiseert sterk religie als dogma, en moedigt naastenliefde en rechtvaardigheid aan. Hij helpt ons om onszelf te emanciperen van die droevige passies die angst, verdriet, haat, afgunst zijn."
Frédéric Lenoir kan niet langer reageren op de honderden e-mails die zijn lezers hem elke week sturen, maar heeft een Facebook-pagina gemaakt om met elkaar te kunnen praten.

Het staat nog niet in de voorjaarscatalogus van uitgeverij Ten Have vermeld, maar zijn Nederlandse uitgever heeft tot nu toe alles van Frédéric Lenoir in vertaling gebracht. Zijn Spinoza-mirakel zal dus ook wel in het Nederlands worden uitgebracht.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten