vrijdag 26 januari 2018

“Moord op Spinoza”



"Ieder zijn eigen Spinoza," de titel van het artikel van Arnold Heumakers vandaag in de NRC [cf. blog], en het blog over de VHS zomercursus over “Spinoza en de Europese Verlichting” krijgen hier een eigen invulling.
In het blog van 18 december 2017 “Moord op Spinoza” schreeuwen, doet het kennelijk goed,” waarin ik de komst van het volgende boek signaleerde, schreef ik al: “Inmiddels is Spinoza in Nederland zo bekend en wordt hij zoveel bestudeerd, dat “Moord op Spinoza” schreeuwen, het kennelijk goed doet.”
Gisteren had Sta-pal de informatie uit de Voorjaarscatalogus van Aspekt [PDF], waaruit ik de cover en de blurb pluk van
Paul Cliteur & David Pinto, Moord op Spinoza. De opstand tegen de verlichting en moderniteit. Aspekt, maart 2018 - ca. 196 pagina’s - prijs € 17,95
"Met “Moord op Spinoza” bedoelen wij dat het modernistische wereldbeeld dat hij introduceerde, tegenwoordig, geheel tegen alle verwachtingen in, zwaar onder druk staat. Bijna wekelijks vindt er wel een aanslag plaats die wordt opgeëist door ISIL of een andere islamitisch-terroristische groepering. Die aanslagen worden gemotiveerd door de terroristen zelf onder verwijzing naar een premodern, meer specifiek “theoterroristisch”, wereldbeeld. Zij spreken in negatieve termen over democratie en willen die vervangen door een theocratie. Zij bekritiseren individuele rechten van de mens en komen op voor de rechten van Allah. Ook het integratiebeleid in westerse samenlevingen staat aan een voortdurende kritiek bloot. Leiders als Erdogan geven onverbloemd aan dat de Duitse Turken zich helemaal niet dienen aan te passen aan de Duitse rechtsorde. Soortgelijke opmerkingen maakt ook de koning van Marokko. Marokkanen moeten Marokkanen blijven en vooral geen “westerlingen” worden.”
Sta –pal voegt daaraan toe:
“Als de westerse wereld haar moderniteit in dat klimaat wil verdedigen (dus democratie, rechtsstaat en mensenrechten verdedigen) dan zal men allereerst moeten erkennen dat die onder druk staat.”
* * *
Ik ben benieuwd naar de Spinoza van eigen invulling van Pinto & Cliteur ["Ieder zijn eigen Spinoza" geldt ook hier] die volgens hen vermoord werd en hoe dat in z'n werk ging.

4 opmerkingen:

  1. Spinoza werd niet vermoord.... maar zijn gedachtegoed wordt nu wel vermoordt. Daar gaat het boek over. Samengesteld uit essays van:
    Paul Cliteur;
    David Pinto;
    Mat Herben;
    Dirk van der Blom;
    Ton Nijhof;
    Afshin Ellian;
    Jan Storm;
    Floris van den Berg;
    Perry Pierik.

    Dat komt wel goed dus...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Floris van den Berg, zelf een van de auteurs, zoals ook uit de vorige reactie blijkt, gaf gisteren op TPO.nl een interessante en kritische bespreking van het onlangs uitgekomen "Moord op Spinoza", waarin hij ook de oren van enige medeauteurs de oren wast.

    http://cult.tpo.nl/2018/05/03/nooit-meer-angst-te-moeten-hebben-voor-een-godsdienst-is-utopie/

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Op TPO.nl van 8 mei 2018 vervolgens weer een streng commentaar van Puck van der Land op Van den Berg's recensie: "Floris van den Berg is een geniepige en hysterische klimaatactivist. 'Spinoza’s droom om geen angst meer te hoeven hebben voor godsdienstfanatici blijft een utopie'

    http://media.tpo.nl/2018/05/08/floris-van-den-berg-is-een-geniepige-en-hysterische-klimaatactivist/

    BeantwoordenVerwijderen
  4. In Civis Mundi Digitaal # 60, Juni 2018 een recensie van "Moord op Spinoza" door Puck van der Land

    https://www.civismundi.nl/index.php?p=artikel&aid=4081

    BeantwoordenVerwijderen