vrijdag 28 juli 2017

Klein berichtje over de Spinozaherdenking in Den Haag op 22 februari 1877



Onder de titel Zomerwoordhoek geeft Ewoud Sanders in de NRC toptiens van taalfenomenen. Gisteren, 27 juli 2017, vergeetwoorden.
Daarin had hij als #8 Rouwfloers met de volgende tekst:

“In 1877 werd in Den Haag het eerste standbeeld van de filosoof Baruch Spinoza (1632-1677) onthuld. Daarbij werden twee portretten van hem meegedragen, beide „met rouwfloers omhuld”, zo meldde de Arnhemsche Courant indertijd. Het woord rouwfloers is vrijwel in de vergetelheid geraakt, tegenwoordig zegt men meestal rouwsluier.” [Cf.]

Opmerkingen:
Het Haagse standbeeld van Spinoza werd niet in 1877, maar in 1880 onthuld. In 1877 werd een herdenkingsbijeenkomst gehouden waarbij de Fransman dr. Ernest Renan een rede uitsprak. In die periode was een comité druk bezig gelden in te zamelen en via een prijsvraag kunstenaars een beeld van Spinoza te laten ontwerpen.

Ik wilde nagaan of te achterhalen was welke twee portretten van onze filosoof werden “meegedragen,” en zie Delpher, het krantenarchief van de Koninklijke Bibliotheek, laat het volgende berichtje zien uit de Arnhemsche Courant van 23 februari 1877, waarin de woorden „met rouwfloers omhuld” voorkomen [cf.].

Het ging dus niet om een soort optocht waarin portretten werden meegedragen, maar om een herdenkingsbijeenkomst in het gebouw voor Kunsten en Wetenschappen in Den Haag. En dit waren de portretten:
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten