donderdag 20 september 2018

Paul Goodman (1911 – 1972) citeerde #Spinoza in zijn gedicht “Little Ode”


Paul Goodman was een Amerikaanse roman- en toneelschrijver, dichter, literair criticus en psychotherapeut, vooral bekend als sociaal criticus en anarchistisch filosoof. Hij was een linkse activist in de 1960-iger jaren en een regelmatig geciteerde inspiratiebron voor de studentenbeweging in die tijd.

Paul Goodman’s Growing Up Absurd. Problems of Youth in the Organized Society [1960] – zijn verdediging a.h.w. van de Amerikaanse jongeren die de absurditeit van de samenleving ervaren, maar niet kunnen verklaren - heb ik tijdens mijn studie met interesse gelezen. Hij bleef vooral kritisch schrijven over educatie op alle niveaus. “Dropping-out” zag hij als een gezonde reactie. Zijn critici zagen hem als een romantische dromer en een anti-intellectueel.

Deze progressieve Amerikaans schrijver die ook dichtte was een van de weinigen die de opstandige studenten in de 1960-iger jaren nog vertrouwden. George Steiner schreef: "Goodman's is about the only American voice that young English pacifists and nuclear disarmers find convincing." En Richard Kostelanetz schreef: “Students see him "as the prophet and exemplar of a free life in a bureaucratic society," [Cf. Poetry Foundation cf. wikipedia]. Van ver voor die tijd is zijn gedicht “Little Ode” dat in aug. 1950 in het magazine Poetry verscheen [Cf.]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten