dinsdag 22 augustus 2017

John Templeton Foundation heeft een pantheisme en/of panentheisme project

De John Templeton Foundation (de oprichter was praktiserend en actief presbyterian, dan weet je het wel... en inderdaad: het fonds lijkt vooral godsdienst te promoten!) heeft geld uitgetrokken voor een "Pantheism & Panentheism Project." [Cf.]
Eén van de deelprojecten is het volgende: ze nodigden 10 scholars uit om deze zomer van 2017 (tegen ieder £1000) en 9 scholars om in de zomer van 2018 (tegen wederom ieder £1000) een stuk te schrijven tegen het pantheïsme of pannentheïsme dat gepubliceerd kan worden in een gerenommeerd peer-reviewed wetenschappelijk tijdschrift of in een boek, uit te geven door "a leading academic publisher".
Het is niet de bedoeling dat het pantheisme of panentheisme verdedigd worden! Men kan op een van drie problemen ingaan, betiteld als: The problem of personality, The problem of unity,  The problem of evil. (Zie aldaar voor de nadere omschrijvingen).
In de tekst wordt niets gezegd over Spinoza, maar er staat een afbeelding bij van een Spinoza-gravure,  met ook nog eens het onderschrift: Baruch Spinoza. Hoe suggestief kun je zijn. Het is duidelijk: de John Templeton Foundation wil waarschijnlijk/eigenlijk nog steeds Spinoza bestrijden.
Onder de al toegekende projecten [cf.] zijn er overigens twee van Spinoza scholars:

Alexander Douglas, University of St. Andrews
‘Does Spinozist Pantheism lead to Acosmism?: A Logical Investigation’

Yitzhak Y. Melamed, Johns Hopkins University
‘Spinoza’s Substance-Mode Panentheism’

Zie aldaar de abstracts. Wel interessant trouwens om kennis te nemen van de abstracts van die toegekende projecten van geleerden die er geen been in zien om geld aan te nemen van deze  John Templeton Foundation.


Baruch Spinoza 2016 door Gerrit L. M. Vermeiren van Stammer Studio
oil sketch (alla prima painting), oil on linen paper, 40 cm x 30 cm [van hier]

2 opmerkingen:

  1. Die beide scholars zullen Spinoza wel verdedigen en ondertussen de instelling een flinke som ontfutselen, mooi strategisch gezien. Toch?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zo kun je het zien: als handige tegenzet. Misschien is dat zo. Maar voor mij blijft er aan de John Templeton Foundation een luchtje hangen...

    BeantwoordenVerwijderen