donderdag 31 augustus 2017

Vandaag toch begonnen aan Kees Schuyt's "Spinoza en de vreugde van het inzicht"

Een hoofdstuk van Piet Steenbakkers, getiteld "Spinoza's life," zal het hoofdstuk gaan vervangen  "Spinoza's life and works" van W. N. A. Klever in Don Garrett (Ed.), The Cambridge Companion to Spinoza, waarvan dit jaar of volgend jaar een vernieuwde editie in plaats van die van 1995 moet gaan vervangen. Ik ben benieuwd hoeveel dit hoofdstuk zal gaan verschillen van Piet Steenbakkers "Éléments de biographie," in Moreau Pierre-François et Ramond Charles (dir.), Lectures de Spinoza. Ellipses, 2006 - 312 pages [cf. blog]

We wisten al [cf. blog] dat Yitzhak Melamed's "Spinoza’s Metaphysics of Substance" [cf.] het hoofdstuk "Spinoza's metaphysics" van Jonathan Bennett zal vervangen in de nieuwe editie van The Cambridge Companion to Spinoza.

Dit bovenstaande nieuwe feitje lees ik in de noten van Kees Schuyt, Spinoza en de vreugde van het inzicht (Balans, 2017) dat mij hedenmiddag werd bezorgd door Bol.com (dat deed wat het beloofde: gisteren besteld, vandaag bezorgd). Ik had de aanschaf van het boek steeds uitgesteld, maar nu was ik er aan toe en had ik er eindelijk zin in om het te gaan lezen: eindelijk na lange tijd weer eens een echt boek over Spinoza in handen te hebben (na zoveel aan beeldschermen te hebben gelezen). De vormgeving van het boek is heel fraai en de gebonden uitgave ligt heerlijk in de hand. Het boek ziet er vee fraaier uit dan de afbeeldingen bij de uitgever of bol.com laten zien. Kortom, de 'kant van de uitgebreidheid' bevalt mij zeer. Hopelijk gaat ook de inhoud ofwel de 'kant van het denken' me bevallen. De eerste leeservaring valt positief uit.
Enfin, met dit blog heeft u alvast een nieuwtje te pakken, voor het geval u zelf dat boek nog niet aangeschaft hebt.


3 opmerkingen:

 1. Dit boek heb ik in de bestelling staan, ik ben benieuwd in hoeverre het mij helpt Spinoza [beter] te begrijpen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ben benieuwd, Stan, wat je ervan vindt. Was zelf erg enthousiast. Overweeg het zelfs nogmaals te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Op 13 september 2017 maakte ik het blog met mijn leeservaring met Schuts boek

  https://bdespinoza.blogspot.nl/2017/09/kees-schuyts-voortreffelijke-spinoza.htmlv

  BeantwoordenVerwijderen