vrijdag 10 november 2017

De filo-strip "Heretics!" van de Nadlers heeft eindelijk de NRC bereikt.

Op 14 juli 2017 besprak Carel Peeters in Vrij Nederland de graphic novel "Heretics" [cf. blog]. Ikzelf had een paar dagen eerder, op 10 juli 2017, het blog: “Heretics” is een fascinerend boek – echt om van te genieten!
De NRC heeft - eindelijk - vandaag, 10 november 2017, een recensie van Berthold van Maris over het filosofische stripverhaal van Steven Nadler en Ben Nadler:  Heretics! The wondrous (and dangerous) beginnnings of modern philosophy, en gaf het de titel: "Een strip bevolkt door mannetjes die hardop nadenken."
Na een algemene impressie, eindigt hij aldus:
“Maar sommige ideeën die toen fel verdedigd en bediscussieerd werden, zijn nu minstens zo vreemd als toen. En juist dat levert meeslepende pagina’s op. Discussies over de ziel van materie, over de vraag in hoeverre substanties (materieel of immaterieel) elkaar werkelijk beïnvloeden, bijvoorbeeld bij botsingen, of dat dit alleen maar zo lijkt.
De redenaties zijn soms onnavolgbaar. Je kunt het menselijk lichaam in twee of vier stukken hakken, maar met de ziel kan dat niet. Ergo: de ziel is of is niet. Ook de essentie van wat bijvoorbeeld een „roos” is, of een „stoel”, kun je niet „in stukken hakken.” Ergo: die essentie is ook een soort ziel.
Voor de hedendaagse lezer is dat onzin. Maar het zet je wel aan het denken.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten