dinsdag 14 november 2017

Spinoza in de spirituele, gnostische en meer mystieke werelden


Boekwinkel Pentagram in Haarlem biedt "Gratis online-programma's" aan met "Spirituele teksten". Daarop kwam gisteren een blog met de titel:
"Spinoza’s persoonlijkheid – in hem was eenheid van leer en leven een levende werkelijkheid"
Daarop een aantal afbeeldingen met teksten uit Spinoza en verder een tekst overgenomen uit Spinoza van J.W.T.E. Sikkes. Is die ook weer eens uit de kast gehaald.

En aan het eind dit affiche over een door Rozenkruis Amsterdam te verzorgen lezing op 21 november 2017 in het Huis met de Hoofden (waar sinds 1 november 2017 museum en bibliotheek Ambassade van de Vrije Geest is gevestigd)
Spinoza wordt zo wel even erg de spirituele, gnostische, mystieke, en wat obscurantistische werelden ingetrokken, maar ook die hebben recht op ‘hun Spinoza’. Twee dagen eerder, op 11 november 2017, was er ook al een blog "Visie van Baruch Spinoza op God, de Bijbel en religie."  Een prima en duidelijke schets van de betekenis van Spinoza in deze tijd - duidelijk geschreven door een waarlijk geïnteresseerde. 

Als we even verder googlen blijkt dat Boekwinkel Pentagram een initiatief is van de Rozekruis Pers, de uitgeverij van het Lectorium Rosicrucianum, de internationale School van het Gouden Rozenkruis. Deze uitgeverij heeft in de afgelopen jaren een fonds opgebouwd dat uitgaat van het gnostiek-hermetisch gedachtegoed. In deze boekwinkel is naast uitgaven van de Rozekruis Pers een ruim assortiment boeken van andere uitgevers op basis van de indeling: GOD – KOSMOS – MENS aanwezig.

Het is een boekwinkel voor de spirituele zoeker naar thema's als: oude culturen, christendom, oosterse filosofie, wetenschap, kunst, geschiedenis, gnosis, hermetica, alchemie, mystiek, graal, katharen, rozenkruis, geestelijke stromingen, gezondheid, opvoeding, psychologie, Westerse filosofie, romans, verhalen, mythen, poëzie en…

… en ‘dus’ ook Spinoza.

1 opmerking:

  1. Stan,

    Interessant Affiche. Jammer dat niet duidelijk is wie de lezing houdt 21 november in Amsterdam.

    BeantwoordenVerwijderen