dinsdag 24 oktober 2017

Kunsthistoricus Gary Schwartz heeft het Spinoza-portret van Barend Graat ‘omarmd’

In het stuk “Embassy of the Free Mind” op zijn website, dat erover gaat dat het Huis met de Hoofden (Keizersgracht 123), waarin nu de Ritman Bibliotheek is ondergebracht werd uitgeroepen tot Ambassade van de Vrije Geest en hij, Gary Schwartz, werd benoemd tot Ambassadeur van de Vrije Geest, nam hij het Barend Graat Spinoza-portret op. Hij geeft daar een samenvatting van zijn toespraak in juli j.l. waarin ook een stukje tekst over Spinoza:
“Spinoza too affirmed that everything in the universe forms a single whole, but his philosophy had no room for a creator. Natural phenomena find their causes in nature itself, he wrote. That all-encompassing nature is coexistent with God, a way of thinking known as pantheism. The recently rediscovered (and by some doubted) portrait illustrated provides Spinoza with a statue of Truth.”
Daarboven het portret met onderschrift:

    Barent Graat, Baruch Spinoza, 1666,
    Oil on canvas, 47 x 40 cm
    Amsterdam, Constant Vecht gallery

Ik heb me laten vertellen dat hij voornemens is naar de authenticiteit van het schilderij, waarvan ook hij al wel overtuigd is dat het om Spinoza gaat, een nader onderzoek te doen. Ik wacht de resultaten ervan met belangstelling af.

[Er is één reactie op dat blog: van Steven Nadler niet over dit Spinoza-portret maar over het portret van Rembrandt waarin sommigen zagen “a portrait of Rabbi Saul Levi Mortera, who was chief rabbi of the Portuguese-Jewish congregation that excommunicated Spinoza.”]

Dan Brown heeft afgelopen zaterdag de Ambassade van de Vrije Geest geopend. Bij die gelegenheid ontving Joost Ritman de Frans Banninck Coqpenning van de gemeente Amsterdam [cf. en Parool-artikel van 21-10-2017]. Vanaf 1 november a.s. zal het museum en bibliotheek de Ambassade van de Vrije Geest open zijn voor het publiek. Cf. website embassyofthefreemind.com/nl/
 

Huis Met de Hoofden, Keizersgracht 123, Amsterdam

2 opmerkingen:

  1. De heer Schwarz heeft het afgelopen halfjaar de kunsthistorica Anna Koldeweij bijgestaan bij het schrijven van een artikel over het portret. Voorts heeft hij de eigenaar gevraagd of hij het schilderij mocht lenen voor een grote tentoonstelling te Moskou volgend jaar. In de catalogus van deze expositie zal Schwarz het doek opnemen en er aandacht aan besteden. Het artikel van Mw. Koldeweij is ook onder de loep genomen door Prof. Manuth uit Nijmegen en Norbert Middelkoop (Amsterdam Museum). Zij worden door de schrijfster in het artikel bedankt voor hun adviezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mij is duidelijk dat de "Unknown" van deze reactie de heer Constant Vecht moet zijn. Nu nog zien dat, waar en wanneer het artikel van kunsthistorica Anna Koldeweij gepubliceerd wordt.

    BeantwoordenVerwijderen