dinsdag 10 oktober 2017

Septimana Spinozana wordt door de KB op internet aangeboden




Van de grote viering van Spinoza’s 300e geboortejaar in 1932 werden de toespraken uitgeven onder auspiciën van de Societas Spinozana onder de titel
Septimana Spinozana; Acta conventus oecumenici in memoriam Benedicti de Spinoza diei natalis trecentessimi. Hagae Comitis habiti. Curis Societatis Spinozanae edita. Hagdae Comitis: Martinus Nijhoff, 1933
Soms, als een verwijzing ernaar op mijn pad kwam, vond ik het jammer, geen toegang tot een exemplaar te hebben. En om er nu een aan te schaffen voor zo’n enkele bescheiden kennisneming is ook zo wat. Maar nu ontdekte ik onlangs dat het door de KB gedigitaliseerd beschikbaar is gesteld (het wordt niet door Google aangereikt). Hoelang het al te lezen is bij Delpher weet ik niet [maar zie, bij verder speuren blijkt hier dat het al in 2014 is gedigitaliseerd]. Het kan vandaar als PDF worden gedownload. Dat wilde ik even doorgeven. Ik heb meteen ook even de index “door de OCR gehaald.”

INDEX
Praefatio
Commemoratio sollemniter in exedra De Rolzaal vocata habita
Leo Polak, Openingsrede
Sir Frederick Pollock, Address
Leon Brunschvicg, Allocution
Carl Gebhardt, Spinoza in unsrer Zeit
Adolfo Ravà, Il pensiero di Spinoza e i problemi dell' ora
J. H. Carp, De spinozistische Gemeenschapsgedachte
De Physica et Metaphysica
Léon Brunschvicg, Physique et Metaphysique
J. Clay, Physik and Metaphysik
Gaston Bachelard, Physique et Metaphysique
Stanislaus von Dunin Borkowski S. J., Die Physik Spinozas
De Religione et Philosophia 
George Santayana, Ultimate Religion
Ferdinand Sassen, Wijsbegeerte en Godsdienst
S. Alexander, Spinoza and Philosophy of Religion
Carl Gebhardt, Religio metaphysica
Charles Appuhn, Mysticisme et Humanisme
Irwin Edman, Poetic insight and religious truth
J. A. de Mattos Romão, Philosophie et Religion .
De Philosophia Spinozana interpretanda
J. Segond, La philosophie du polisseur de verres
Adolfo Ravá, La pedagogia di Spinoza
Albert Rivaud, Quelques remarques sur la notion d'essence dans les doctrines de Descartes et de Spinoza
Ferdinand Toennies, Hobbes und Spinoza
Julius Ebbingbaus, Über den Grund der Beschränkung unserer Erkenntnis auf die Attribute des Denkens und der Ausdehnung bei Spinoza
Pantaleo Carabellese, II concetto spinoziano dell' errore
Johannes Hoops, Einflüsse Spinozas in der Literatur der englischcn Romantik
I. Myslicki, Spinozas Modell
Leo Polak, Spinoza und Kant 
H. F. Hallett, Benedict Spinoza 
De Domus Spinozana
Carl Gebhardt, Domus Spinozana

Zo zie ik dat de Duitse Spinoza Bibliografie, die de inhoudsopgave ook heeft (zegt te geven), nogal wat lezingen mist, n.l. die van Charles Appuhn, “Mysticisme et Humanisme”, van Pantaleo Carabellese, “II concetto spinoziano dell' errore,” van Carl Gebhardt, “Religio metaphysica,” van Adolfo Ravà, “Il pensiero di Spinoza e i problemi dell' ora,” van Albert Rivaud, “Quelques remarques sur la notion d'essence dans les doctrines de Descartes et de Spinoza” en van A. de Mattos Romão, “Philosophie et Religion.”
Enfin, zo lever ik weer een kleine bijdrage aan de Spinozakunde….

                                                                    * * *

Ferdinand Sassen droeg met zijn lezing “Wijsbegeerte en Godsdienst” bij aan de Spinoza herdenkingsweek, de Septimana Spinozana, echter zonder ook maar één woord aan Spinoza te wijden, waar Henri Krop op wees in zijn hoofdstuk in Judith Frishman & Hetty Berg (Eds.), Dutch Jewry in a Cultural Maelstrom, 1880-1940.[Amsterdam University Press, 2007, p.119 - cf. books.google]. Ik heb nu kennis kunnen nemen van deze tekst – en mij alsnog geërgerd. Hoe haalt iemand het in zijn hoofd de uitnodiging om in zo’n week te komen spreken, aan te nemen en dan zo volledig aan de hoofdpersoon voorbij te gaan, terwijl het onderwerp van zijn lezing die alleen uitgaat van Thomas van Aquino en van Kant, daar alle aanleiding toe gaf.
Nee, die lezing hoort bepaald niet thuis in de Spinoza bibliografie! Hij wordt daarin ook niet vermeld en door mij hier niet als 'gemist' genoteerd.
 

1 opmerking:

  1. Stan, weer zeer bedankt. Werd eerst afgeschrikt door de Latijnse titel, maar dat bleek mee te vallen. Grote namen! Er zitten ongetwijfeld boeiende bijdragen bij.

    BeantwoordenVerwijderen